Család

Császáros babáknak készült speciális hordozókendő

Úgy néz ki, mint egy női felső, csak szülés után a redőjébe bújhat a baba, így biztonságosan meg tudja tartani a frissen műtött édesanya.

Már itthon is használnak hordozókendőt a szülészeteken arra, hogy az újszülöttek az édesanyjuk vagy egy ápolónő megnyugtató közelségét érezhesse. Itthon a szekszárdi szülészeten kezdték el alkalmazni, hogy az örökbefogadásra váró kisbabák se nélkülözzék a babusgatást. Majd ennek nyomán két évvel ezelőtt Facebook-csoport alakult Hordozókendőt a szülészetekre! címmel, ahol lelkes nők a saját költségükön juttattak el az ország szülészeteire kendőket.

Most egy angol kórházban egy új verzióját fejlesztették ki ennek a babahordozó kendőnek, kifejezetten olyan babák számára, akik császárral születtek. Ez nagyjából úgy néz ki, mint egy női felső, csak a redőjébe bele lehet bújtatni a babát. „A hegek és az altatás utóhatása miatt a császármetszés után a nők nehezen tudják megtartani a babájukat a szülés után” – magyarázta el a kórház egyik szülésznője, miért hasznos az újfajta kendő.

A császárosoknak kifejlesztett babahordozó
A császárosoknak kifejlesztett babahordozó Forrás: Daily Mail

Császár után is áldás lehet

Az első tapasztalatok alapján az ezt használó nők sokkal hamarabb egymásra tudtak hangolódni a gyerekükkel, és a szoptatást is könnyebben tudták elkezdeni. „A kendővel sokkal jobb élmény volt a második szülésem – mondta egy édesanya, akinek mindkét gyereke császárral született. – Tudtam, hogy biztonságban van velem a baba, mert nem tudom leejteni.” Most több száz sorstársán fogják tesztelni ezt a módszert a kórházban.

A hordozókendőt eddig csak koraszülött vagy beteg babáknál használták öt különböző angliai szülészeten, és az bebizonyosodott, hogy ezek a kicsik sokkal jobban hozzá tudtak szokni a méhen kívüli élethez, mint azok, akiket nem hordoztak kendőben. Többször ettek, így gyorsabban gyarapodott a súlyuk, rendben volt a testhőmérsékletük, nyugodtabbak voltak és kevesebbet sírtak, és végül hamarabb haza tudták engedni őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top