Család

Ne kiabálj a gyerekkel!

Tönkreteszi a gyerek önértékelését az ordítozó szülő.

Ne kiabálj a gyerekkel!A kiabálás, megalázás a szülő részéről ugyanolyan káros hatással van a gyerekekre, mint a fizikai bántalmazás – figyelmeztet a Pittsburgh Egyetem szakemberei által készített tanulmány.

A kutatók közel ezer 13-14 éves gyereket vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azok között, akik kemény szóbeli fegyelmezésnek vannak kitéve, sokkal több a rossz magaviseletű, illetve depressziós gyerek. A tudósok szerint a kiabálás, a durva veszekedés, illetve a gyerek becsmérlése rossz taktika, ugyanis nem csupán hogy nem oldja meg  problémát, de provokálja is a nem kívánt viselkedést.

„Ha kiabálsz, az önértékelésüket rombolod. Úgy érzik, hogy semmire sem alkalmasak, értéktelenek és haszontalanok” – magyarázta Ming-Te Wang, a kutatás vezetője egy amerikai lapban.

A kutatók feltárták azt is, hogy a támogató szülői magatartás, a melegség és a családi szeretet sem képes ellensúlyozni azt, ha a szülő néha elveszti a fejét és ordítani kezd a gyerekkel ahelyett, hogy higgadtan keresnének megoldást a problémára. „A kemény szóbeli fenyítés akkor is károkat okozhat, ha csak alkalmanként fordul elő” – emelte ki Wang.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top