Család

Meghozta a nyár a házasságkötési kedvet

A legtöbben augusztusban keltek egybe, és elsősorban Dél-Dunántúlon ugrott meg a házasságkötések száma.

A nyár az esküvők ideje, erre idén sem cáfoltak rá a házasulandók. Ráadásul a tavalyi adatokhoz képest még növekedett is a házasságkötések száma. Szeptember végéig összesen 30 630 házasságot anyakönyveztek, 225-tel (0,7 százalékkal) többet az egy évvel korábbinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből.

A nyári esküvői hullám augusztusban csúcsosodott ki, akkor történt ugyanis a legjelentősebb emelkedés: csaknem 11 százalékkal több házasságot kötöttek. Amint beköszöntött az ősz, a kedv is alábbhagyott: szeptemberben több 10 százalékkal csökkent.

A házasságkötések száma négy régióban (Észak-, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Közép-Magyarországon) ugrott meg, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon (4,5 százalékkal). Három régióban (Közép-, Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon) azonban visszaesett, a legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (2,9 százalékkal).

Ami a gyerekszületéseket illeti, az elmúlt 9 hónapban egyáltalán nem volt baby-boom (2013 szeptember végéig 66 028 gyerek született), sőt 2027-tel (3 százalékkal) kevesebb gyerek jött világra, mint egy éve. Meglepő viszont, hogy akárcsak a házasságkötésekben, úgy a születésekben is a nyár (június–július) volt a húzóidőszak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top