Család

Miért nem lehet gyógyszert kapni a benzinkutakon?

Ha hétvégén fájdulna meg a fejünk, beszéljük le róla!

2007-ben sokat beszéltünk arról, hogy nahát, mostantól már a benzinkúton is lehet gyógyszert venni, meg a szupermarketben, meg az illatszerboltban… furcsa volt, furcsa volt, de aztán megszoktuk ezt is. És milyen jó, mert most, hogy a gyerekem – úgymond – gyengélkedett a hétvégén, és minden zárva volt, hopp, eszembe jutott a benzinkút. Először egy Shell-típusúban próbálkoztunk: nincs. Utána jött az Agip: nem tartanak gyógyszert. Végül egy Mol-kútnál kaptunk. Vajon mi történt, miért koptak ki a fájdalomcsillapítók, és ha innen kikoptak, honnan még?

Az Országgyűlés 2006. november 20-án fogadta el a gyógyszerellátásról szóló törvényt, amely következő év januárjától tette lehetővé, hogy bizonyos vény nélkül kapható készítményekhez ne csak a patikákban jussunk hozzá. Ebbe a körbe tartoznak egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők – több mint ötszáz készítmény. Elsőként a Mol vágott bele a nagy bizniszbe, és az ötlet elég népszerű volt, pár hónapon belül százas nagyságrendben érkeztek a forgalmazási kérelmek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján ma százharmincöt helyet sorolnak fel, ahol próbálkozhatunk, de inkább ne tegyük, mert bár ezek mind megkapták az engedélyt, nagy részük már felhagyott az árusítással.

Találomra hívjuk a Shell egy gödöllői és egy budapesti töltőállomását: egyiknél sincs már rég gyógyszer. Az Agip sem ebből akar már megélni, Vértesszőlősön legalábbis nem tartanak ilyesmit, ahogyan a Shell egyik M3-as kútján is csodálkozva hallgatnak a telefonban. A Molnál viszont félig sikerrel járunk. Egri kutakat hívunk, és végül az egyiknél szerencsével jártunk: ha sietünk, még jut a lázcsillapítóból. Ha más típusú üzleteket nézünk, hasonló a helyzet a DM-mel: van gyógyszer, de nem minden üzletben. A Tescónál büszkén világosítanak fel: ők árulnak, ám az Interspar csak tervezi.

Nagyon úgy tűnik, hogy a gyógyszerforgalmazás a patikákon kívül nem az évszázad üzlete, de jó helyen és jó időben azért hozhat némi bevételt. Az fontos, hogy ha fáj a fejünk, lehetőleg mi is pont ott legyünk.

Csak így lehet
Gyógyszertáron kívül csak az orvosi vény nélkül is kiadható olyan gyógyszerek kaphatók, melyek alkalmazását megelőzően az öndiagnózis egyértelműen felállítható, a tévedés valószínűtlen, vagy nem jár súlyos egészségügyi következményekkel, és veszélyessége (mellékhatás, kölcsönhatás) még jelentősebb mértékű túladagolás esetén sem nagy. Gyógyszerrel kapcsolatos információt az üzlet munkatársa nem adhat, erre a célra az üzletben elhelyezett minősített írásos és elektronikus tájékoztató szolgál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top