Család

Válóper – így válassz ügyvédet!

Az ügyvéd személye perdöntő lehet a válás során, különösen, ha elhúzódó pereskedésre lehet számítani. Összeszedtünk hát néhány szempontot és árulkodó jelet, amire érdemes figyelni a keresés során.

Csak a családjog

A jó ügyvéd kiválasztásának mindennél fontosabb szempontja, hogy a válóperes ügyekben specialistára van szükség. Már az első lépéseknél figyelj arra, hogy mindenképpen családjogi (válóperes) ügyvédet keress. Hiába a család régi barátja, nem családjogi ügyvédet választani váláskor olyan, mint szemészhez fordulni lábfájással: lehet, hogy lesz némi fogalma a dologról, de a sikerhez ennél többre van szükség.

Óvakodj a nagy ügyvédi irodáktól!

Bár számos előnye lehet az ügyvédi irodának, azért nem árt az óvatosság. Az ilyen ügyvédi közösségek általában egy-egy nevesebb ügyvéd köré csoportosulnak, akinek a hírneve becsalogatja a klienseket. Nincs is ezzel baj, hiszen a hírnév remélhetőleg szakértelemmel is párosul. Tudnod kell azonban, hogy a híres ügyvédeknek tele a naptáruk, és egyáltalán nem biztos, hogy mindig rá fognak érni a kitűzött tárgyalási időpontban. Éppen ezért mindenképpen kérdezz rá, hogy hogyan zajlik a helyettesítés! Lesz-e egy kijelölt helyettesítő embered, aki ismeri az ügyet, vagy random gyakornokok fognak beesni a tárgyalóterembe az utolsó pillanatban? Ne félj kiállni magadért, erre a képességre egyébként is nagy szükséged lesz a későbbiekben…

Válóper - hogyan válassz ügyvédet?

Helyismeret

Meglepőnek tűnhet, de lényeges szempont az ügyvéd “helyismerete”, vagyis hogy mennyire ismeri az ügyedben eljáró bírót és a bíróságot. Tetszik, nem tetszik, a bírák is emberek, és ezért szokásaik és preferenciáik lényegesen befolyásolhatják az ügy kimenetelét (szokott-e családjogi ügyekben ítélkezni, nem áll tőle távol a váltott elhelyezés, esetleg még soha életében nem ítélt gyermeket apának). Ha már itt tartunk, hiába találod meg a világ legmenőbb ügyvédjét, ha a fizikai távolság miatt nem tudtok személyesen találkozni, amikor szükség van rá – márpedig jó eséllyel gyakran szükség lesz rá.

Asszertivitás

A szakmai tudás mellett a másik legfontosabb tulajdonsága a jó ügyvédnek az asszertivitás, vagyis hogy mennyire tudja keresztülvinni az akaratát. A bíróságon háború zajlik, a másik fél mindent meg fog tenni, hogy ne érd el, amit szeretnél. Hiába megnyugtató tehát egy aranyos, kedves és jó humorú ügyvéd – neked nem pszichológusra, hanem egy harcos katonára van szükséged! Kérdezd meg magadtól: tud majd ez az ember teljes erőbedobással harcolni értem, vagy megeszik az oroszlánok?

A munkát meg kell fizetni

Komolytalan az olyan ügyvéd, aki egy fix összegért elvállal egy válási procedúrát. Ez maximum akkor kivitelezhető, ha a házastársaddal minden egyes kérdésben megegyeztetek és a bontóper pusztán formaság. Megegyezés nélkül egy per akár évekig is elhúzódhat és előre nem látható, hogy hány személyes találkozóra és hány tárgyalásra lesz szükség. Az ügyvédek óradíjban dolgoznak és ez így van jól.

A Mozaikfamily blogon további 5 fontos szempontot találsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top