Család

Ennyi pénzt kellene összegyűjteni a nyugodt nyugdíjas évekhez

Ha tehetnék, a magyarok már 57 évesen nyugdíjba vonulnának, a nők még hamarabb.

A magyarok 28 százalékának nincs semmilyen megtakarítása, akiknek van, azok átlagosan 2 millió forintot tettek félre – derül ki a K&H Biztosító felméréséből, amelyet a 24.hu idéz.

A megtakarítók 32 százaléka a nyugdíjas éveire gyűjt, 27 százalék lakásfelújításra, 50 százalék pedig konkrét cél nékül tesz félre.

A megkérdezettek 82 százalékának a top 3 vágya között szerepelt, hogy családjuk körében töltsék a nyugdíjas éveiket. Ha tehetnék, már 57 évesen nyugdíjba vonulnának, sőt a nők már 55 évesen.

A magyarok szerint átlagosan 216 ezer forint havi bevételre van szüksége egy nyugdíjasnak ahhoz, hogy kényelmes életet élhessen. Havi 105 ezer forint az az összeg, amiből már nem tud megélni.

A válaszadók szerint ha 29 millió forintot össze tudnak gyűjteni nyugdíjba vonulásuk előtt, az már kényelmes nyugdíjas éveket tesz lehetővé.

Az emberek 58 százaléka egyébként arra számít, hogy idős korában nagyobb részt az állami nyugdíjtól függ majd anyagilag, 19 százalék szerint kizárólag ebből lesz kénytelen megélni. Ám az állami nyugdíjjal kalkulálók csupán harmada gondolja úgy, hogy abból a pénzből meg is tud majd élni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top