Család

Hárommillió magyar jön haza külföldről az ünnepekre

Nemcsak a barátok és rokonok miatt. Van egy másik fontos tényező is.

A Mastercard legfrissebb kutatása szerint több mint 3 millió magyar száll majd repülőre, buszra vagy vonatra az ünnepek előtt, hogy a karácsonyt a családjával töltse. A legnagyobb utasforgalom karácsony este várható.

A Mastercard legfrissebb adatai szerint új rekord születhet: közel 250 millió ember – köztük 3 millió magyar – látogat majd haza szülővárosába az év végén.

A magyarok átlagosan 396 km-t tesznek meg ez idő alatt, amely körülbelül egy Budapest–Ljubjana-távolságnak felel meg. A legtöbben busszal vagy kocsival indulnak útnak, a megkérdezettek 12 százaléka pedig repülőre száll. 

A most publikált kutatás az év végi ünnepekhez kapcsolódó utazási szokásokat vizsgálta, valamint az ehhez kapcsolódó költésekre is kitért. Az eredmények alapján a magyarok átlagosan 58 000 Ft-ot költenek magára az utazásra, amely megfelel az európai átlagnak, de az ünnepekre való tekintettel hasonló értékben ajándékot is vásárolnak: átlagosan 63 000 Ft-ot költenek szeretteikre, ez 12 000 Ft-tal marad el az európai átlagtól.

A hazautazás kapcsán érdekesség még, hogy a legtöbben a szüleik, családjuk miatt indulnak útnak, de minden nyolcadik magyar utas elsősorban kedvenc háziállatát szeretné legjobban viszontlátni.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top