Család
Szponzorált tartalom

Kölyökkutya, kölyökmacska érkezik a családba? Így készülj fel a közös életetekre!

Egy aranyos kiscica, egy kedves kiskutya minden család életébe örömet hoz, de fontos, hogy tisztában légy azzal, milyen szükségleteik vannak, és mire kell nagyobb gondot fordítanod azért, hogy mindenki jól érezze magát. Íme, a legfontosabb teendőid listája!

Egy aranyos kis szőrmókkal bővül a család? Egy kisállat érkezésére nemcsak magadat és a családodat, hanem az otthonodat is fel kell készítened. Ezekre figyelj, amikor megérkezik az új családtag!

Választás előtt gondold végig a lehetőségeidet

Először azt kell eldöntened, hogy menhelyről hozod-e ki a család új tagját, vagy egy tenyésztőtől, esetleg egy másik családból. A menhelyi kutyák sokkal több törődést igényelnek, nem feltétlenül ismered az előéletüket, a traumáikat: az egyik legszebb dolog, ha mentett kutyust, cicát fogadsz örökbe, de mindezt azzal a tudattal tedd, hogy rendszerint nagyobb stabilitást, biztonságot, és több törődést igényelnek. Bárhonnan is hozod el, fontos, hogy 6-8 hetes kora előtt ne válaszd el az anyjától sem a kölyökmacskát, sem a kölyökkutyát!

Ha fajtatiszta kisállat mellett döntesz, lényeges, hogy ismerd a fajtára jellemző személyiségjegyeket, temperamentumot, és gondold át, illik-e a te életmódodhoz, személyiségedhez, otthonodhoz. Egy tacskó például sokkal kevesebb mozgást igényel, mint egy vizsla, aki rengeteg energiával rendelkezik, vagyis mindennap el kell menned vele sétálni – tudd, az udvar nem lesz elengedő számára a kiegyensúlyozott élethez.

Az is lényeges, hogy hosszú szőrű vagy rövid szőrű kutyát, macskát választasz-e, hiszen neked kell majd ápolnod a szőrét, takarítanod a lakást. De van olyan házi kedvenc, akit biztos, hogy kozmetikushoz kell majd vinned ahhoz, hogy szép legyen a szőre. Fontos, hogy tudd, sok fajtánál – főként a hosszú szőrűeknél – nem csupán esztétikai kérdés a szőr megfelelő ápolása, hanem egészségügyi szempontból is nélkülözhetetlen. Egy hosszú szőrű kutyában, cicában sokkal könnyebben megbújnak a kullancsok és az élősködők is, amik aztán betegségeket is okozhatnak.

Maradj otthon az új jövevénnyel az első 2 hétben, hogy ne érezze magát egyedül! (Fotó: Pexels.com)

Lényeges, hogy a fajtára jellemző betegségekkel kapcsolatban is tisztán láss, és minderre anyagilag is készülj fel. Egy kisállat nem tud szólni, ha nem érzi jól magát, neked kell figyelned, és észrevenned a jelek alapján, ha valami gond van. A betegségek megállapítása és kezelése költségekkel jár, így ezt mindenképp vedd számításba, mielőtt kisállatot vállalsz. Persze, nem csupán a betegségek, hanem azok megelőzéséhez szükséges védőoltások, gyógyszerek is pénzbe kerülnek, valamint a különböző oltások, rutin orvosi vizsgálatok, de az ivartalanítás sem két fillér.

Mire figyelj otthon?

Ha már döntöttél, és kiválasztottad a kis jövevényt – akár kutyád, akár cicád lesz –, tedd magad szabaddá 1-2 hétre, amikor érkezik! Fontos, hogy megszokja az új környezetet, megtanulja a szobatisztaságot, és ebben segítségére legyél. Egy kisállat számára egy új környezet ijesztő, ismeretlen, és keresi a biztonságot, amit, ha egyedül marad otthon, biztos nem fog megtalálni. Lényeges, hogy a kölyökmacskát és a kölyökkutyát akkor is tartsd bent a lakásban, amíg meg nem szokja az új otthonát, ha egyébként kinti kedvencek lesznek. Később biztosíts nekik szigetelt, bélelt házat, amit védett helyre tegyél, és télen szalmával bélelj ki, mivel a szalma nedvszívó és melegen tart, ellentétben a könnyen átnedvesedő és kiszáradni nem tudó takarókkal, amiket még szét is rághat a kutyád. Szalmához egész könnyen hozzájuthatsz akár az interneten keresztül is!

Ha valamiért mégis a takaró mellett döntenél, akkor a ház padlózatára tegyél egy vastag kartonlapot, valamint olyan kutyaszőnyeget, aminek az alja szigetelt. Erre jöhetnek a takarók, amiket naponta cserélj az átnedvesedés miatt! Fontos az is, hogy amíg a lakásodat nem érzi az otthonának, ne hívd át a barátokat, rokonokat: kíméld a túl sok ingertől, és a gyerekeknek se engedd, hogy cibálják, gyömöszöljék az új családtagot. Tanítsd meg őket is, hogyan kell bánni egy kölyökmacskával, kölyökkutyával!

A kölyökkutyák rendszerint fajtától függetlenül szinte mindent megrágnak, így kezdetben jó, ha szekrénybe zárod a cipőket, papucsokat, és minden olyan kisebb használati tárgyat, amin nem szeretnél harapásnyomokat látni. A párnák és a bútorok is áldozatul eshetnek, azonban a bútorokra használj speciális spray-t, ami elveszi a kedvüket a rágcsálástól. A megrágott idegen anyagok esetleges lenyelése akár súlyos egészségügyi kockázatot is jelenthet. Persze, a macskák sem kivételek, ők előszeretettel élesítik a karmaikat a szövetbútorokon – a bőr sem kivétel –, és amíg a kölykök a függönyre is felkapaszkodnak, mászófalként használják. Éppen ezért, még mielőtt megérkezne a kölyökmacska, szerezz be egy kaparófát, majd mutasd meg neki, mire tudja használni, és ideiglenesen tűzd fel a földig érő függönyeidet.

A kölyökmacskák táplálására 4-12 hetes korukban különös gondot kell fordítanod (Fotó: Pexels.com)

Fontos, hogy amikor játékokat vásárolsz a kedvencednek, olyanokat válassz, amik nem tartalmaznak káros anyagokat: a sok gumi és műanyag játék nem tesz jót nekik, ezért nézd meg a címkét! Válassz a figyelmüket lekötő, strapabíró játékokat, és ha a kutyád közepes vagy nagyobb termetű lesz, már kiskorában seperc alatt szétszedi a plüssöket, így nem érdemes velük próbálkozni.

Hogyan tápláld őket?

A kölyökkutyának, kölyökmacskának egészen más táplálásra van szüksége, mint egy felnőttnek – ezt vedd figyelembe a táp kiválasztásánál! Fontos, hogy a kölykök tápjának nagyobb energiatartalommal kell rendelkeznie, mint a felnőttekének, és a természetes antioxidánsoknak, vitaminoknak, rostoknak, prebiotikumoknak, valamint az ásványi anyagoknak is megfelelő arányban kell jelen lenniük az eledelükben.

Tisztában kell lenned azzal is, hogy sem a kutyák, sem a macskák emésztőrendszere nem képes minden ételt megemészteni, amit mi, emberek eszünk, sőt: az emésztőrendszer teljes működésének kifejlődéséhez időre van szükség. A kölyökmacskák 4-12 hetes korukban sokkal fogékonyabbak a fertőző betegségekre, mivel a szervezetükben csökkennek az anyától származó ellenanyagok, az oltások révén kialakuló saját védettségük kialakulásához pedig még idő kell.  Ilyenkor a növekedés, a csontozat és az izomzat megfelelő fejlődése miatt különösen fontos, mivel táplálod őket. 4 hetes koruktól kaphatnak szilárd táplálékot, ilyenkor a legideálisabb a speciálisan kölyökmacskáknak kifejlesztett Babycat rehidratálható táp, ami vízzel nedvesítve kása állagúvá válik.

Lényeges, hogy később is fordíts gondot a megfelelő táplálásukra: az életkor előrehaladtával romlik a macskák tejcukor emésztőenzimjének aktivitása, ezért a tej és a tejtermékek emésztőszervi panaszokat, hasmenést okozhatnak. A túltáplálást is előzd meg, hiszen túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet, amely gyakori kiváltója a kettes típusú, azaz elhízással járó cukorbetegségnek.

A kölyökkutyák táplálásánál fontos, hogy 2 hónapos korukig Starter tápot kapjanak: ez immunerősítőként hat, ami azért fontos, mert a kölyökkutya szervezetének rengeteg támogatásra van szüksége a természetes védekezőképessége kiépítéséhez. A kölyökkutya megfelelő táplálása erősen függ a testméretétől: 2 hónapos kortól a testméretüknek megfelelő Puppy tápokat adhatod nekik, amelyek az antioxidáns komplexnek (C-vitamin, E-vitamin, taurin és lutein) köszönhetően erősítik a természetes védekezőképességet. Ha többet szeretnél megtudni a kölyökkutyák egészséges táplálásáról, itt tájékozódhatsz.

Egy kisállat rengeteg örömet ad, de felelősséggel jár (Fotó: Pexels.com)

Ahogy nő és fejlődik a kedvenced, ne ess abba a hibába, miszerint a kutya gyomra bármit elbír: egyes ételek, amiket mi előszeretettel eszünk, a kutyáknak és a macskáknak kifejezetten károsak. Alapszabály, hogy a túlzott mennyiségű cukrot tartalmazó ennivaló elhízáshoz vezethet, ezen kívül van néhány étel, ami kifejezetten tiltólistás, mert akár mérgezést is okozhat: ilyen például a csokoládé, a mesterséges édesítőszerek, a szőlő, a mazsola és a hagyma is. Egyes kedvenceknél kialakulhat az eleségallergia is, amelyet többnyire állati eredetű fehérjefélék – leginkább baromfifélék – válthatnak ki. Ilyen esetben állatorvoshoz kell fordulni, aki diagnosztizálja a betegséget, és szükség esetén megfelelő diétás tápot javasol.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top