nlc.hu
Család

Forradalom a répcelaki általánosban

Egy répcelaki általános iskola tanárai közül egy kivételével ma mind online órát tartott

Fegyelmit akartak adni a joggal távolmaradó pedagógusoknak Répcelakon, de estére változott a forgatókönyv.

Hétfőn 12:48-kor élesedett a hír Népszava.hu-n, hogy mivel nem tartják biztonságosnak az alsó tagozatok újranyitását, a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani. Lapinformációk szerint a jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, amely egyebek mellett azt írja:

a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A Népszava megjegyzi, hogy megtagadhatják az utasítás teljesítését akkor is, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

üres tanterem

Üres tanterem / FOtó: Unsplash

A kormány múlt héten döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése ellenére április 19-én kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A döntés ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozott. A répcelaki iskola egyik tanára a Népszavának azt mondta, hogy nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatás körülményeit, ezért nem voltak hajlandóak bemenni a tantermekbe. Hozzátették: Nemcsak magukat, hanem a gyerekeket is féltik.

“A 31 fős tantestületből, a felsős tanárokkal együtt 29-en írtuk alá a nyilatkozatot. Amikor kiderült, hogy végül csak az alsósoknak kell bemenniük, 16-an új nyilatkozatot írtunk alá arról, hogy csak online folytatjuk a munkát, de a felsős kollégák továbbra is támogatnak minket” – mondta az iskola egyik tanárnője, aki szerint hétfőn csak egyetlen kollégájuk ment be az iskolába, és a gyerekek többsége is otthon maradt, csak egy osztály jelent meg teljes létszámmal.

A lap még azt írta kora délután, hogy az igazgató minden távolmaradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek fegyelmit kapnak. A lapnak nyilatkozó tanárnő ehhez hozzátette, hogy nem tudják, miért kaptak fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, és az óráikat online megtartották.

A fentebbi hír szépen bejárta a hazai sajtót, délután ötkor a Népszavát arról tájékoztatta a Sárvári Tankerületi Központ, hogy fegyelmi intézkedésekre nem került sor, és azok a tanárok, akik hétfőn nem jelentek meg, végül aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben “vállalják”, hogy április 20-tól részt vesznek a jelenléti oktatásban. Hozzátették: a tankerület és az iskola ma közösen gondoskodott a bent tartózkodó tanulók számára az órák megtartásáról.

Véleményezés: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top