nlc.hu
Család

Szakemberek az AstraZeneca 2. oltásáról

Nekik nem javasolják a második AstraZeneca oltást

Újabb közleményt adott ki az Európai Gyógyszerügynökség, amely még márciusban elismerte, hogy lehet összefüggés az AstraZeneca oltás és bizonyos vérrögképződési esetek között.
AstraZeneca

Nem javasolja a második AstraZeneca oltást az Európai Gyógyszerügynökség azoknak, akiknél fennállhat az újabb vérrögképződés veszélye, vagyis alacsony vérlemezkeszám mellett vérrög alakult ki náluk az első oltás után. Több esetben pedig szerintük vizsgálatokra van szükség az első oltás után – számolt be az RTL Híradó.

Késmárki András sürgősségi szakorvos azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy a fogamzásgátló és a dohányzás együttesen például többszörösére növeli a mélyvénás trombózis és a kóros vérrögképződések kialakulását nőknél. “Ez már egy olyan tényező lehet, ami felvetheti, hogy ne AstraZenecát kapjon a páciens” – jelentette ki az orvos, aki azonban felhívta arra a figyelmet, hogy az oltással összefüggő trombózis nagyon ritka, nagyjából 100 ezerből 1 esetben fordul elő.

Magyarországon több mint 700 ezer adagot adtak be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt válaszolták az RTL Híradónak, hogy áttekintik az oltási programot az érintett szakmai kollégiumokkal, és közösen döntenek majd a szükséges módosításokról az oltási programban.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Kiss Gábor 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top