nlc.hu
Család

A pártanácsadó válaszol

“Elváltunk, de a lányom nem képes a békére”

Három éve elváltunk a volt férjemmel, hosszú út vezetett idáig. Idővel megtanultam kezelni azokat a problémákat, amikkel meg kellett küzdenem vele a válás után. Sikerült kialakítanunk azt, hogy barátságban éljünk, ő is, én is tovább tudtunk lépni. Ez a lányunkról viszont nem mondható el, ő tinédzser, és nem hajlandó a békére. Képtelen úgy kommunikálni az apjával, és sokszor velem is, hogy ne legyen feszültség. Hogyan tudnék ezen változtatni?

– olvasónk édesanyaként küzd meg a válás utáni problémákkal, aminek természetesen része az is, hogy a gyerekük megtalálja a maga helyét valamilyen módon. Legalábbis az, amit olvashatunk a levélben, erre is utal, nem véletlen, ha egy kamaszlány állandóan feszültséget gerjeszt maga körül, biztos, hogy a megváltozott körülmények is jelentős szerepet játszanak ebben. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Az asszertív kommunikációt bármilyen életkorban meg lehet tanulni

A család egyfajta erőrendszer, a szeretetkapcsolat erőrendszere, amiben a gyerekek számára a szülő maga a szeretet erőforrása. A gyerekek szemében a szülők a biztos bázis. Ha mint interakciós rendszert nézzük a családot, akkor a családtagok kommunikációja erősen kihat a család egységére. Megtörténhet, hogy egy kamasz nem ért szót a szüleivel vagy csak az egyik szülőjével. Általában az iskolaválasztás, az iskolai hiányzások, osztályzatok, a házimunka, a szabadidő eltöltése, a mobilhasználat, számítógéphasználat, az öltözködés és az őszinteség azok a területek, amikkel a legtöbb konfliktusa lehet a tinédzsernek a szüleivel. 

A rossz az, hogy ebben az időszakban akár egy életre elveszíthetjük a bizalmat egymással, és a jó éppen az ellenkezője: ha kamaszkorban ki tudjuk alakítani a jó és biztos kommunikációt, akkor megmaradhat az ősbizalom a gyerekekben a válás után is. A gyerekek számára nem a jogi procedúra jelenti a nehézséget, hanem a szétköltözés, ami véglegessé teszi a válást. Megszűnik mindaz, ami volt, végzetes a megrendülés a gyerekekben, ráadásul megkérdőjelezhetik azt, hogy az a szülő, aki a továbbiakban velük él, vajon ugyanúgy vigyáz-e majd rájuk. 

A gyerekek biztonságérzete sérül a válásnál, rossz érzések kavarognak bennük, mint amilyen akár a harag is, azonban nem tudják úgy kifejezésre juttatni ezeket az érzéseket, mint egy felnőtt. A negatív érzéseket egyfajta tünetként lehetne jellemezni. Minden életkorban megvannak a maga jelei annak, hogy milyen hatással van a gyerekekre a szülők válása. Az iskoláskorban a tanulási zavarok jelenhetnek meg tünetként, de vannak gyerekek, akik az agressziójukkal nem tudnak mit kezdeni.

olvasó kérdez válás gyereknevelés

Elváltunk, de a lányom nem képes a békére (Fotó: Getty Images)

Általánosságban elmondható, hogy a gyerekeknek tényleg igen nehéz azt megérteniük, hogy a szülők már egymást nem szeretik, de őket mindketten nagyon szeretik. Ez egy hosszú folyamat, amit ha apa és anya képesek együtt végigcsinálni, akkor a gyerek megnyugodhat. Olvasónk esetében lehetséges, hogy a rossz érzések kifejezésre jutásával van gond a kamaszlánynál, illetve lehetséges az is, hogy szüksége lenne arra, hogy tudja, bármikor felhívhatja és elérheti az édesapját. Az is fontos, hogy az elvált szülők egymást bevonják a felelős döntésekbe, és együttműködjenek.

Ugyanilyen felelős döntés lehet az is, hogy hárman részt vesznek egy családi mediáción, ahol mindenki elmondhatja a sérelmét anélkül, hogy bárki ítélkezne. Ez lehetőséget adhat arra is, hogy mindhárman megtanuljanak úgy beszélni az érzéseikről, hogy ne bántsák meg egymást. Az asszertív kommunikáción van a hangsúly: megismerjük az erőszakmentes beszélgetést, hogy hogyan hallgassuk meg a másikat. Sokszor már az is nagy segítség, ha az alábbi szabályokat bevezetjük a háztartásba és be is tartjuk mindannyian:

  • A jövőre és a megoldandó feladatra koncentrálunk!
  • Nem vájkálunk a múltban! Ha nagyon szeretne valaki a múltról beszélni, akkor adjunk ennek egy estét, és aztán zárjuk le!
  • Ne vágjunk a másik szavába, hallgassuk egymást végig!
  • Nem emeljük fel a hangunkat!
  • Nem sértegetjük, kritizáljuk egymást!
  • Nincs kirohanás! Csak úgy hagyhatjuk el a szobát, ha szünetet kérünk!

A fenti szabályrendszerrel valamennyire béke és nyugalom hozható a családi otthonba, azonban ha a konfliktusok olyan mértékűek, hogy már nem képesek egymással nyugodtan megbeszélni, érdemes szakemberhez fordulni, jelen esetben egy mediátor nagy segítség lehet.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top