nlc.hu
Család

CSOK: Mit tesz a kormány a csok büntetőkamatainak csökkentéséért?

Ezt a választ adta a kormány arra a kérdésre, hogy mi lesz a csok irreálisan magas büntetőkamatával?

A csokról is volt szó az interpellációk között az Országgyűlés hétfői ülésén.
Parlament

Sebők Évát (Momentum) az érdekelte, hogy mit tervez tenni a kormány a csok büntetőkamatainak csökkentése érdekében, főleg, annak fényében, hogy a jegybanki alapkamat mértéke pedig az utóbbi hetekben drasztikusan megnőtt.

Hozzátette, hogy a csok büntetőkamata annyira magas,

hogy a családok többségének esélye sincs a visszafizetést vállalni.

Valóban nem kevés pénzről beszélünk, ha ugyanis három gyerek helyett csak kettő születik meg a csok 10 éves időszaka alatt, sokkoló mértékű a büntetőkamat: 7,4 millió forint felvétele után több mint 27 milliót kell visszafizetni az államnak. A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (csok) nem csak már megszületett gyerek után lehet igényelni, vállalt gyerekre is kérhető a vissza nem térítendő támogatás. Ám ha nem jön annyi baba, amennyit a pár vállalt, a kapott támogatást büntetőkamattal növelten kell visszafizetni.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára erre azt a választ adta, hogy a bal oldal korábbi döntéseivel ellentétben, a kormány komoly erőfeszítést tesz a családokért. Mint fogalmazott, 2010-ben családbarát fordulatot hirdetett meg és évről évre egyre többet tett a családok támogatásáért. Hozzátette: az ellenzék csak akadályozza a kormányt a családok támogatásában, és a családok továbbra is számíthatnak a kormányra.

(Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top