nlc.hu
Család

Hogyan kell majd megszólítani az egyetlen női főispánt?

Hogyan kell majd megszólítani az egyetlen női főispánt?

Magyarországnak közel 70 év után lesz újra női főispánja.

Néhány nappal ezelőtt megszavazták a parlamentben, a kormánymegbízottak ezentúl főispánok lesznek. Összesen tizenkilenc kormánymegbízott van Magyarországon, és mindössze egyetlen nő akad közöttük, Sifter Rózsa, a Zala megyei kormányhivatal vezetője, és az előbb említett változás miatt sokakban merült fel a kérdés, hogyan kell majd megszólítani őt. 

A Népszava megkérdezte, a Miniszterelnökség sajtóosztályát is, valamint Sifter Rózsát is, hogy vajon milyen kifejezést kell majd használni, de egyelőre nem kaptak választ. 

Sifter Rózsa, Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Tuzson Bence

Sifter Rózsa miután átvette a kinevezési okmányt Orbán Viktor miniszterelnöktől a Parlament Vadásztermében 2018. június 26-án. Mellettük Gulyás Gergely miniszter és Tuzson Bence kormányzati államtitkár. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyarországnak egyébként már volt női főispánja. Berki Mihályné Szakács Magdolna egyszerű ároktői parasztasszonyból és többszörösen kitüntetett mozgalmárból lett Zemplén megye főispánja, és nem sokkal az ő kinevezése után a mezőtúri Juhász Imréné is hasonló posztot kapott. Igaz, egyikük sem maradt sokáig főispán, Juhász Imréné  1949. január 23-tól 1950. január 29-ig töltött be ilyen feladatkört, Berki Mihályné pedig 1948 és 1950 között volt előbb Zemplén, majd Tolna megye főispánja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top