nlc.hu
Család

A férfiaknak is ketyeg a biológiai óra

Nincs annál férfiasabb, mint a gyermekvállalás miatt ketyegő biológiai óra

Gyakran kapják meg gúnyos megjegyzésként a nők, hogy ketyeg a biológiai órájuk, gyereket akarnak gyorsan. Kiderült, hogy a férfiak sem különböznek ebben annyira tőlünk.

Kiderült, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak biológiai órája is ketyeg, és idővel ők is egyre sürgetőbben érzik a késztetést a családalapításra, bár náluk kicsit máshogy néz ki a „gyermekvállalási láz”. Egy tanulmány szerint a gyerekvállalás iránti vágyat egy spektrumon kell elképzelni, nem egyenlő mértékű a nőknél és férfiaknál. A gyermekvállalási láz kifejezésnél maradva: a férfiak enyhe hőemelkedést tapasztalhatnak, amikor a nők már a 39 fokos lázat élik át. Mindenesetre a biológiai kényszer, hogy határidőnk van a szaporodásra, megjelenik mindkét nemnél.

Az ember épp úgy érzi a késztetést a saját génjei szaporítására, mint az állatok. De az már régóta inkább hitvallás, mint tudomány, hogy a nők a reprodukciós korlátaik miatt nagyobb nyomást éreznek erre, mint a férfiak. A menopauza véget vet a szaporodás lehetőségének a nők számára, míg a férfiak elvileg halálukig nemzőképesek maradnak.

Ráadásul, mint kiderült, a férfiak ahogy öregszenek, úgy vágynak egyre jobban az utódnemzésre – ebben például különböznek a nőktől, akik az idő előrehaladtával egyre kevésbé vágynak gyerekre.

De nemcsak az idő van hatással a férfiak ketyegő biológiai órájára, hanem a nők is. Egy finn párok körében végzett vizsgálat során azt találták, hogy a férfiaknál a gyermekvállalási láz jellemzően a tudatos fogamzási kísérletek során jelentkezik, amelyeket gyakran a nő gyerkmekvállalási vágya diktál. Egyszerűbben fogalmazva, a biológiai óra ketyegése fertőző.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Egy nemrég készült tanulmányból az is kiderült, hogy az idősebb férfiakkal élő fiatalabb nők a vártnál kevésbé termékenyek, a fiatalabb férfiakkal élő idősebb nők pedig a vártnál termékenyebbek. Laura Dodge, a Harvard Medical School reproduktív biológiaprofesszora, aki a kutatást vezette, azt gyanítja, hogy ez azért van így, mert azoknál a pároknál, akiknél a nő reproduktív életének végéhez közeledik, nagyobb nyomást éreznek a teherbeesésre:

Úgy tűnik, hogy az életkor hatása szinte kizárólag a női partner biológiai órájára összpontosul. Amikor ezt a döntést meghozzák, a férfi életkorát is figyelembe kellene venniük.

Egy másik tényező, amely hozzájárul az idősebb férfiak ketyegő biológiai órájához, és amelyet a Kansasi Állami Egyetem pszichológusa, dr. Gary Brase és kollégái amerikai mintákban figyeltek meg, egy egyszerű költség-haszon elemzés. Ahogy a férfiak idősödnek, hajlamosak többet elérni a karrierjükben, így a gyermekvállalás (pénzügyi és szakmai) költségeivel járó szorongás csökken az előnyökhöz képest.

A gyermekvállalási lázzal kapcsolatban arra jutottak a kutatók, hogy talán kevésbé a nemekről, mint inkább a társadalmi-gazdasági helyzetről szól. Azt is hozzátették azonban, hogy vannak olyan férfiak, akik akkor is megtapasztalják a ketyegő biológiai órát, ha nem is élnek párkapcsolatban. Esetükben valószínű, hogy a férfiasság három allappillére: a gondoskodás, a védelem és a nemzés hajtja őket előre a gyermekvállalás felé. Ami végül is azt jelenti, hogy nincs annál férfiasabb, mint a ketyegő biológiai óra.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top