nlc.hu
Család

Megérett már a gyereked az ottalvós táborra?

Hány évesen küldenéd először a gyereked ottalvós táborba? Segít a szakértő

Az iskolai nyári szünet fejtörést okoz a szülőknek, a táborok mentik meg a nyarat általában, de nagy kérdés, hogy hány éves kortól javasolt az ottalvós tábor a gyereknek.

A táborok – bár nagyon drágák – a szülők megmentői nyáron, hiszen mi nem kapunk két hónap szabadságot, a kis általános iskolásokat pedig valahova tenni kell, amíg dolgozunk. Az ottalvós tábor azonban külön kategória, több szempontot is figyelembe kell venni, mielőtt elküldjük egy hétre a gyereket táborozni.

Az ottalvós tábor számos előnnyel jár a gyerekek számára, többek között lehetőséget nyújt az önállósodás és a csapatmunka elsajátítására, miközben új tapasztalatokat szereznek, de annak meghatározása, hogy a gyerekünk készen áll-e arra, hogy ennyi időt az otthonától távol töltse, nehéz lehet. Szakértők válaszolnak azokra a kérdésekre, amelyek ezzel kapcsolatban felmerülnek a szülőkben.

Van optimális életkor az ottalvós táborhoz?

Az ottalvós táborooknál általában hét-nyolcéves alsó korhatárt szoktak megjelölni a hirdetésekben, de ez nem jelenti azt, hogy már ilyen fiatalon el kell küldeni a gyereket, ha nem tűnik rá késznek. „Sok táborozót látunk, akik 12 éves koruk körül jelentkeznek először ottalvós táborba. Ez az a kor, amikor a táborozók már elég magabiztosak ahhoz, hogy vállalják a kockázatot, hogy távol vannak az otthonuktól, új emberekkel találkoznak, és új tevékenységeket próbálnak ki – osztja meg Elise Sievert, egy gyerektábor vezetője. – De határozottan vannak olyan táborozók, akik már fiatalabb korukban is készen állnak és jól teljesítenek a táborban.”

Éppen ezért a legjobb, ha nem a korát, hanem a gyerek személyiségét, azt, hogy hogyan tűri a szüleitől távol töltött időt, és a tapasztalatait vesszük figyelembe, amikor eldöntjük az ottalvós tábor kérdését.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A gyerek döntsön?

Ha erre a kérdésre rögtön rávágjuk, hogy igen, akkor Claire Lerner gyerek- és családterapeuta azt javasolja, hogy gondoljuk át még egyszer. „Sok gyereknek a zsigeri reakciója az lesz az ottalvós táborra, hogy nem akar menni. De sok olyan dolog van, aminek a gyerekek félelemből ellenállnak.” Lerner ehelyett azt javasolja, hogy úgy vázoljuk fel a tervet a gyereknek, mintha nem lenne beleszólása. „Mondjuk el a gyereknek az ottalvós táborról az információkat nagyon tárgyilagosan és pozitívan, majd nézzük meg, hogyan reagál” – mondja. Néhány gyerek lehet, hogy izgatott lesz, és rohan csomagolni, míg mások talán nemet mondanak.

Melyik tábor lesz jó?

Bár Lerner úgy véli, hogy szinte minden gyermek számára hasznos lehet az ottalvós tábor, de vannak olyan gyerekek, akiknek inkább nem való. „Ha a gyermeked nem szereti a nagy csoportokat, és inkább csak egy vagy két barátjával van együtt, vagy könnyen túlterheli a sok tevékenység, a tábor nem biztos, hogy jó választás” – mondja. Ennél sokkal fontosabb szempont a megfelelő tábor kiválasztása. Ha a gyerek sportos, és a versenyzésben érzi jól magát, akkor a hagyományos ottalvós tábor lehet a legjobb. Ha inkább művészi beállítottságú, tanulékonyabb, vagy a természetet szereti, akkor vannak olyan táborok, amelyek jobban összpontosítanak egy adott témára.

Első alkalommal elküldeni a gyereket egy ottalvós táborba ijesztő lehet – a szülőknek olykor még ijesztőbb is, mint a gyereknek, de ne hagyjuk, hogy a félelmeink visszatartsanak. Ha adódik olyan lehetőség, ahová szívesen elengednénk a gyereket ottalvós táborba, akkor a kisiskolásokkal már – személyiségtől függően – nyugodtan próbát tehetünk.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top