nlc.hu
Család

Egy óvónő üzenete a szülőknek

Egy óvónő üzenete a szülőknek: „Nyugalom, mi is életben tudjuk tartani a gyerekeket”

Egykor óvodapedagógusként dolgozott Christina Montoya Fiedler, ezért elég jól tudja, hogy mit szeretnének az óvónők üzenni a szülőknek.

Christina Montoya Fiedler az Insideren megjelent írásában adta át az üzenetet, amit az óvónők szeretnének eljuttatni a szülőknek még az ovikezdés előtt. Nem egyszerű otthagyni a kis hároméveseket az óvodában, de fontos, hogy ezekkel az intelmeket, tanácsokat fogadjuk meg, hogy minél hatékonyabban menjen az együttműködés az intézménnyel és az óvónőkkel. Hiszen ez a gyerek érdeke is.

„Óvodáskorú gyerekeket nevelni az egyik legjobb dolog volt, amit valaha is tettem az életemben – és ahogy néztem azokat a könnyes búcsúkat az első napon minden évben, azt kívántam, bárcsak a szülők tudnák, amit én”  –írja az egykori óvónő.

A gyerek jól van, miután elmész

„Nyugalom, mi is életben tudjuk tartani a gyerekeket” – írja az első tanácsban Fiedler, amit érdemes jól eszünkbe vésni. Elkerülhetetlenül lesznek könnyek, amikor először hagyod ott a gyereket az oviban, ez teljesen normális. De amint elhagyod a látóterét, egy kis szipogás után már megy is a dolgára. Bízz az óvónőkben, profik a síró gyerekek figyelemelterelésében.

Az óvodai környezet vonzó a gyerekek számára, a sok játék és a sok gyerek nagyon gyorsan átveszi a főszerepet a fejükben, pár perc múlva már nem azon sírnak, hogy hiányzik az anyukájuk, hanem egy új baráttal vetik bele magukat az építőkockák közé. Az óvónő pedig segít abban a gyerekeknek, hogy megszokják ezt az új, érdekes környezetet, tudja, mit kell tennie, amikor sír a gyerek elváláskor.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az óvodában önmagáról tanul a legtöbbet a gyerek

Az óvodás gyereken nem szabad számonkérni semmiféle tudást, hiszen ez a pár év nem arra van, hogy megtanuljon angolul a gyerek, vagy hogy hibátlanul énekelje a magyar népdalokat. Sok gyereknek ez az első nagy élménye az otthonától távol. Miközben a gyerek megtanul eligazodni az új környezetben, mindent magába szív, és megtanulja a barátságok, a konfliktusmegoldás, az együttműködő játék és még sok fontos készség alapjait. Mindez azonban nem látványos és gyors fejlődés, úgyhogy ne is terheld elvárásokkal a gyereket.

Az ovis betegségek elkerülhetetlenek

Az anyukák között csak nemes egyszerűséggel ovis lepraként emlegetett betegségek sajnos nem igazán úszhatók meg, ezért fel kell készülni a hiányzásra. Egyrészt azért van ez, mert egy ovis szereti a kezét használni mindenre, és utána a szájában is nyúlkál, másrészt pedig általában egy új csoport új baktériumokat is jelent, amihez hozzá kell szoknia az immunrendszerének. A gyerek szervezete lassan felépíti az immunitást, és idővel egészségesebb lesz, mint valaha.

Azt viszont fontos lenne szem előtt tartani a betegségek esetén, hogy ne vidd a gyereket a közösségbe, ha még nem gyógyult meg teljesen. Nemcsak azért, mert kiszúrás a többi gyerekkel, hogy őket is megfertőzi, hanem azért is, mert a gyereked visszaeshet a betegségbe és kezdődik az egész elölről.

Hiányozni fog az óvoda, ha elkezdődik az iskola

Az óvoda olyan egyszerű, boldog időszak egy gyerek életében. Nincs semmi gondja a világon, nincs házi feladat, nincs felelősség, csak a lehetőség, hogy játszva tanuljon. Amint elkezdődik az általános iskola, a tanulás kerül előtérbe. Szülőként figyelemmel kíséred a fejlődését és segítesz a házi feladat elkészítésében, emellett pedig különböző különórákra is furikázod a gyereket. Az ovi után ez elég nagy terhelés lesz a gyerek és a szülők számára is, úgyhogy értékeld ezt a pár évet, amit még a gyerek az oviban tölt és felhőtlenül gyerek lehet.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top