nlc.hu
Család

Az állami gondoskodásban élő gyermekek napja

Árvácskák árasztják el a Nyugati teret, mert több ezer nevelőszülő hiányzik a rendszerből

Ki fogja felnevelni a gyerekeket? Október 7. az állami gondoskodásban élő gyermekek napja.

Jelenleg országszerte 2000 nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy minden gyermeket családban tudjon az állam elhelyezni. Október 7-én tartják az állami gondoskodásban élő gyermekek napját, melynek keretében aznap az SOS Gyermekfalvak Alapítvány 2000 darab árvácskát helyez ki a Nyugati térre, ahol a helyszínen hírességek segítségével hívják fel a figyelmet a témára. A virágok üzenetet is tartalmaznak, arra buzdítanak, hogy jelentkezzünk nevelőszülőnek – emellett a virágokat haza is vihetjük.

Az akció felhívja a figyelmet a hosszú ideje működési nehézségekkel küzdő nevelőszülő-hálózatra, és arra, hogy milyen fontos egy nevelőszülő munkája. Az SOS Gyermekfalvak szakmai munkatársa, Szilvási Léna egy interjúban így nyilatkozott a nevelőszülőkről az nlc-nek: „Rettenetesen hiányolom, hogy az ágazatvezetés vagy akár az országos gyermekvédelmi szakszolgálat nem emeli fel a hangját, és nem hangsúlyozza, hogy rengeteg nevelőszülő jó minőségben végzi a munkáját. Én magam is rengeteg olyan nevelőszülőt látok, akik hihetetlen munkát fektetnek a gyerekekbe. Akik nagyon érzékenyek, mélyen érzőek, sok empátiával, odafigyeléssel, tudással, szeretettel foglalkoznak a gyerekekkel.”

Kép: SOS Gyermekfalvak

Kép: SOS Gyermekfalvak

Az SOS közhasznú alapítványként tart fenn nevelőszülői hálózatot, az egyetlen civil szervezet Magyarországon a gyermekvédelemben, a többi hálózat egyházi fenntartásban van. A közös bennük – a gyermekek ellátásán túl – hogy mindannyian állami feladatot látnak el, az állammal és egymással szorosan együttműködve. A céluk is közös: minél több nevelőszülőt találni az országban, hogy a gyerekek családban nőhessenek fel. Megmozdulásukkal ezen szervezetek és az állam munkáját is szeretnék segíteni.

A jól működő nevelőszülő-hálózat a gyerekek és a társadalom érdekeit is szolgálná, családban felnőve több lehetőséget kapnának az állami gondozott gyerekek, hogy megtapasztalják a biztonságos kötődést és a családi környezet adta hátteret. Erre a gyermekotthonokban kevesebb esélyük van.

Az SOS Gyermekfalvak felhívásában is olvashatjuk, miért van szükség sokkal több nevelőszülőre: „Kérlek, vigyél haza! – Hány gyerek van, aki ezzel a gondolattal alszik el minden este… Hogy bárcsak családban nőhetne fel. Máté 1 éves, nemrég veszítette el a szüleit. 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt. Tudod, mi történik, ha egy gyereket ki kell emelni a családjából? Jobb esetben nevelőszülő fogadja be, akinél egy kisebb létszámú családban nőhet fel, kortársaihoz hasonlóan.

Ha nem találnak neki nevelőszülőt, gyermekotthonba kerül, ahol sok gyerek él együtt és váltogatják egymást a nevelők. A család hiánya itt érezhető igazán, hiszen egy laza közösségben hiányzik a szorosabb érzelmi kötődés, a biztonság, az állandóság, a szeretet. Országszerte csupán 2000 nevelőszülő kell ahhoz, hogy Máté és minden szülők nélkül maradt gyerek nevelőszülői családban nőhessen fel. Segíts, hogy ez megvalósulhasson! 2021 óta az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére október 7. az állami gondoskodásban élő gyerekek napja. Fordítsunk együtt a sorsukon!”

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top