nlc.hu
Család

Mi az a No Nut November?

No Nut November: tényleg jó, ha nem szexelsz egy hónapig?

Hallottunk már a Movemberről, a Stoptoberről és a Veganuaryról. De ismered a No Nut Novembert? A No Nut November során egy teljes hónapig tartózkodnak a férfiak a szextől, mert az elvileg jó hatással van rájuk.

A No Nut November (röviden: NNN) azt jelenti, hogy a férfiak egész novemberben tartózkodnak a szextől – a maszturbációtól is! –, vagyis inkább az ejakulációtól. Ahogy az esemény egyre népszerűbbé vált, egy sor NNN-szabály jelent meg, amelyek tartalmazzák, hogy mit lehet – és mit nem lehet – tenni, hogy átvészeljék a pasik ezt a kihívást, így vannak engedékenyebb irányzatok is, amikben ejakuláció nélkül szabad az együttlét.

Mikor kezdődött a No Nut November?

A No Nut November vagy #NNNchallenge először 2011-ben jelent meg az Urban Dictionaryben, de a közösségi médiában 2017-ben nyert teret. Bár a modern koncepció meglehetősen új, valójában az ejakulációtól való tartózkodás – vagy a sperma visszatartása – ősi eredetű: a taoisták és a tantrikus szexet gyakorlók már több száz éve gyakorolják. A kihívásnak a próbatételen túl állítólag fizikai, mentális előnyei is vannak, melyek az NNN szerint a tesztoszteronszint növekedésének köszönhetők:

  • izomnövekedés,
  • fokozott állóképesség,
  • sűrűbb haj,
  • a sperma minőségének javulása,
  • csökkent stressz,
  • csökkentett szorongás,
  • jobb koncentráció,
  • jobb önkontroll,
  • fokozott libidó,
  • a merevedési zavarok csökkenése.
Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Tényleg jót tesz a No Nut November?

Mint sok egészségügyi trend esetében, itt sem áll rendelkezésre elegendő megbízható bizonyíték a No Nut November előnyeinek bizonyítására. A legjelentősebb kutatások a tesztoszteronszint és az ejakuláció közötti kapcsolatot vizsgálták 2003-ban, valamint a háromhetes önmegtartóztatás utáni első ejakuláció hatását. Egy 2018-as áttekintő tanulmány az ejakulációs absztinencia és az ondó jellemzői közötti kapcsolatot vizsgálta, és megállapította, hogy az egy napnál nem hosszabb ideig tartó önmegtartóztatás javíthatja a spermiumok mozgékonyságát.

Azok számára, akik a tesztoszteronszint növelését remélik a No Nut Novembertől, mert szeretnék fokozni a hajnövekedésüket, annak nem az ejakuláció nélkülözése hozza el majd a megoldást valószínűleg. Ugyanez igaz jó eséllyel az alacsony libidóval vagy merevedési zavarral küzdő férfiak esetében is.

Legyen szex!

Ahogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a No Nut November jót tesz, úgy nincs elég kutatás annak megerősítésére sem, hogy rosszat tesz. Ami a sperma minőségét illeti, vannak olyan kutatások, amelyek szerint a rendszeres magömlés javíthatja a sperma minőségét. Az ejakuláció anekdotikus előnyei közé tartozik a stressz csökkenése, a jobb alvásminőség és a jobb mentális egészség is.

Dr. Rina Malik urológus nemrégiben beszélt az Insidernek a teljes absztinencia kockázatairól. Elmondása szerint 5 ezer spermaminta elemzése során kiderült, hogy a spermiumok mobilitása alacsonyabb volt azoknál a férfiaknál, akik több mint egy hete nem ejakuláltak. Ráadásul a szakember szerint az orgazmustól való tartózkodás tartósan nem növeli jelentősen a tesztoszteronszintet – ami a No Nut November lényege lenne.

Az urológus elmondta, hogy a tesztoszteronszint növekedését alátámasztó kutatások mindössze 10 férfi vizsgálatából származnak, és azt mutatták ki, hogy a hormonszint csak átmenetileg emelkedett.

Hasonlóképpen, a doki kijelentette, hogy kilenc különálló tanulmány nem talált összefüggést a jobb sportteljesítmény és a szextől és maszturbációtól való tartózkodás között. „A szexuális önmegtartóztatással a spermiumok száma és mennyisége idővel nő, de a spermiumok minősége csökken” – állította a szakember. Jobb, ha az internet helyett az urológusra hallgatunk, és nem kényszerítjük bele magunkat a szexmentességbe egy hónapig.

Források: 1, 2

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top