nlc.hu
Család

A maszturbáció tiltásából lett nőgyűlölő tevékenység

Ha jót akarsz a pasidnak, küldd el maszturbálni minél többször!

Miért kellene beszélnünk a maszturbációról, nem pedig elkerülni a témát? Az önkielégítés a szexuális egészség kulcsfontosságú része, ám van olyan mozgalom, ami betiltja a tagjainak.

A maszturbáció témája májusban a International Masturbation Month (Nemzetközi Maszturbációs Hónap), novemberben pedig a népszerű No Nut November kihívás (amiről itt írtunk) miatt kerül a figyelem középpontjába. A májusi esemény általában csendben zajlik, és leginkább a szexpozitív emberek foglalkoznak vele, akik kihasználják az alkalmat a szexuális egészségügyi információk népszerűsítésére. A novemberi viták egészen másképp történnek.

A No Nut November hívei azt üzenik a férfiaknak, hogy egész hónapban ne maszturbáljanak és ne ejakuláljanak. A felszínen ez vicces kihívásnak tűnhet, van azonban egy sötét oldala is: kapcsolódik a NoFap online mozgalomhoz, amely a maszturbációs önmegtartóztatást és az ondóvisszatartást hirdeti, nemcsak novemberben, hanem általános életmódként.

Szélsőséges nőgyűlölő online tevékenység

Silva Neves pszichoszexuális és párkapcsolati pszichoterapeuta szerint a NoFap számos téves információt népszerűsít a férfiak szexuális egészségéről, és a pornófüggőségről. Nicole Prause szexuális pszichofiziológus kutató szerint az ondóvisszatartás az aszketikus vallási gyakorlatban gyökerezik. Saját vizsgálata a NoFap eredetét illetően megállapította, hogy először 2004-ben jelent meg egy testépítő fórumon, a NoFap November pedig 2009-ben indult.

Azóta a NoFap követőinek tábora nagyot nőtt, azt állítva, hogy ez a mozgalom a férfiak egészségéről szól, és segít a pornófüggőségben szenvedő férfiaknak, egy klinikailag nem elismert rendellenességben. „Ma már egyes terapeuták is, különösen azok, akik azt állítják, hogy szex- vagy pornófüggőséget kezelnek, a NoFapot ajánlják az ügyfeleknek – írja Silva Neves. – A mozgalom azonban nem gyökerezik semmilyen bizonyítékokon alapuló kutatásban, és nem mutatja be az emberi szexuális egészség világos megértését sem.”

Nicole Prause pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az International Centre for Counter-Terrorism (Nemzetközi Terrorizmusellenes Központ) a NoFap-oldalakat szélsőséges nőgyűlölő online tevékenységként írja le. Más kutatások megerősítik, hogy a NoFap bátorítja az antiszemitizmust és a homofóbiát, és a felhasználói körében fokozott a kockázat az öngyilkosságra. „Tekintettel az ártalmak nagy valószínűségére, aggasztó, hogy bármely terapeuta ajánlja ezt a mozgalmat” – teszi hozzá Silva Neves.

Részlet az Amerikai pite című filmből (Forrás: Getty Images)

Részlet az Amerikai pite című filmből (Forrás: Getty Images)

Az egészségre is káros a maszturbáció tiltása

De nemcsak a káros eszmék miatt veszélyes az, ha tabusítjuk a maszturbációt, és magukra hagyjuk a férfiakat a NoFap közösségek csábításával szemben, hanem az egészségükre is ártalmas lehet.

Fontos lenne, hogy megfelelő információkhoz jussanak a férfiak, például tudniuk kellene, hogy a gyakori maszturbáció és magömlés bizonyítottan segít csökkenteni a prosztatarák kockázatát, emellett növeli a tesztoszteronszintet és jótékonyan hat a libidóra. A maszturbáció, a szex és az orgazmus egészséges stratégiák lehetnek a stresszoldásra, és javíthatják az alvást is.

Míg a NoFap a maszturbáció szégyenét sulykolja a férfiakba, addig a nők önkielégítéssel kapcsolatos megszégyenítésének is hosszú és problematikus története van. Ahogy Angela Wright pszichoszexológus és szexuális egészségügyi orvos megosztotta, a női maszturbációt „mindenért hibáztatták, a dühkitöréstől kezdve a boszorkányságig”, és csak 1968-tól nem számít hivatalosan rendellenességnek az Egyesült Államokban, de még mindig vannak olyan államok, ahol illegális szexuális játékszert vásárolni. Wright emlékeztet arra, hogy

Magát a csiklót szándékosan írták ki az anatómiai könyvekből. Valójában a csiklóról egykor úgy gondolták, hogy a boszorkányság bizonyítéka.

„A történelmet figyelembe véve érthető, hogy a szexuális öröm témája nagyrészt hiányzik a szexuális egészségről és nevelésről szóló vitákból, miközben a működési zavarok, a szexuális úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhességek, sőt, még az olyan kétes áldiagnózisok is, mint a szexfüggőség vagy a pornófüggőség is prioritást élveznek” – írja Neves. Wright szerint ez azért problematikus, mert „az örömről való beszélgetés és az örömre való összpontosítás is fontos része az olyan szexuális problémák kezelésének, mint a fájdalom, a vaginizmus, a vágy vagy az orgazmus hiánya.”

A szexuális örömnek a szexuális egészségről és a felvilágosításról szóló viták középpontjába helyezése csökkenti a szex, a vágyak, fantáziák és szexuális viselkedés körül fellépő szégyenérzetet, cserébe pedig tájékozottabbá tesz, hogy jobb döntéseket tudjunk hozni a szexuális életünkkel kapcsolatban.

A maszturbációtól való tartózkodás lehet, hogy egy hónapig szórakoztató(nak tűnik), ha tényleg nincs jobb dolgod a hideg, esős estéken, de ne feledd, hogy ennek nincsenek bizonyított egészségügyi előnyei. Mi lenne, ha ehelyett inkább nem neveznénk többé bűnös élvezetnek? A szakemberek javaslata az, hogy kezdjünk el úgy gondolkodni az élvezetről, mint az általános egészségünk fontos összetevőjéről, és tartsuk szem előtt, hogy a maszturbáció ennek kulcsfontosságú része.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top