nlc.hu
Család

Ismerd meg a Futball3-at!

Három félidő, bíró helyett mediátor, önérvényesítés és elfogadás: ismerd meg a Futball3-at!

Hogyan segíthet a világ legnépszerűbb sportja a társadalmi feszültségek enyhítésében? Bemutatjuk az Oltalom Sportegyesületet.

Létezik egy sportág, ahol a játékosok maguk határozhatják meg a szabályokat, ahol mindenki figyel mindenkire, és ahol az is elégedetten hagyja el a pályát, aki nem győzött, mert méltó módon elismerik a teljesítményét. Ráadásul mindez egy focimeccs keretein belül történik. A Futball3 egy különleges szabályzat, ami a focit nem versengésre, hanem kapcsolatépítésre és a társadalmi különbségek enyhítésére használja. Magyarországon az Oltalom Sportegyesület szervez ilyen mérkőzéseket. Az egyesület elnökével, Rákos Andrással egy városligeti futballedzés közben beszélgettünk arról, mi mindenre jó a foci, és hogyan lehet megtalálni azt, ami mindenkiben közös.

A sikerélmény mindenkinek fontos

„Én mint szociális munkás kerültem ebbe a történetbe – meséli András. – Menekültekkel, hajléktalanokkal foglalkoztunk az Oltalom Karitatív Egyesületnél, és velük kezdtünk el, az ő kérésükre, focizni. Ezzel nagyjából egyszerre tudtuk meg, hogy létezik hajléktalanok számára labdarúgó világbajnokság, és egy hirtelen ötlettől vezérelve elküldtük rá a nevezésünket. Hamarosan jött is az e-mail, hogy várnak minket szeretettel Dél-Afrikába. Ezt már muszáj volt komolyan venni, elkezdtünk rendesebben edzeni. Kiutaztunk, hatalmas élmény volt, és ott szembesültünk vele, hogy amit mi óvatosan, kicsiben elkezdtünk próbálgatni, annak máshol komoly hagyományai vannak. Azokban az országokban, ahol a futballra képesek úgy gondolni, mint eszközre a világ jobbá tételében, az alternatív futballirányzatok is nagyobb figyelmet kapnak.

Több ilyen létezik, de ami a közös bennük: az integrációt, egymás megismerését, a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítését helyezik a középpontba.

Magyarországon az Oltalom Sportegyesület volt az első, amelyik először vett rész Futball3-bajnokságon, 2007-ben Boszniában. Ott a délszláv háború után nagy hangsúlyt kaptak a különböző társadalmi csoportok együttélését segítő programok, és rájöttek, hogy a sport erre különösen alkalmas eszköz lehet. Annyira nagy hatással volt ránk, amit ott tapasztaltunk, hogy két kollégánk rögtön részt is vett egy mediátor- és trénerképzésen, és velük együttműködve kezdtünk el itthon mérkőzéseket szervezni. Öt év múlva elindítottuk a saját Futball3-bajnokságsorozatunkat. És 2012-ben egy országos szintű programba is belevágtunk: ez a Fair Play Football Roadshow, idén kilenc állomásunk volt országszerte, minden helyszínen hirdettünk egy fair play-győztest, akiknek egy nagyszabású év végi gálát szervezünk.”

Oltalom Sportegyesület

Rákos András (Fotó: Neményi Márton)

Társas tevékenység

Egy laikus talán azt gondolhatja, hogy a futball épp az a sportág, ami rengeteg konfliktust generál, erősíti a versenyszellemet, hatalmas indulatokat szabadíthat el a szurkolók körében. András szerint érdemes különválasztani a profitorientált játékot és a jó értelemben vett amatőr futballt, illetve az alternatív irányzatokat. A lényegi kiindulópontja mindegyiknek ugyanaz, de más-más a motiváció mögöttük.

„A profi futball, amit a tévében látunk, az versenysport, és ott inkább a pénz versenyez. De az a foci, amit lent a parkban játszanak a gyerekek, az fontos társas tevékenység – mutat rá Rákos András. – A profi sport elanyagiasodott, mert sok millió embert le lehet vele ültetni a tévé elé, magas a reklámértéke is. De ettől függetlenül egy játék, amit a világon a legtöbben ismernek és szeretnek. Mindenki tudja nagy vonalakban a legfontosabb szabályokat akkor is, ha még életében nem volt pályán. És aki hajlandó beállni egy focimeccsre és rúg egy gólt, az boldog lesz tőle, függetlenül attól, hogy egy bajnokságon vagy a parkban történt a dolog. Erről szól a mi programunk, a sportegyesület tevékenysége: sikerélményekről, közösségépítésről, célt találhatnak nálunk, akik csatlakoznak.

Az egyik legalapvetőbb emberi igényre figyelünk, hiszen sikerélmény nélkül elveszünk mindannyian. A futballpálya egy különleges hely, mert lehetőséget ad, hogy más formában, más keretek között ismerjék meg ott egymást a társadalom különböző szintjeiről érkező emberek.

Eltűnnek a különbségek, ugyanúgy örülünk egy gólnak, ugyanúgy megizzadunk, ha futunk, ugyanúgy éhesek leszünk a végére. A focipálya egy burok; kívül lehet hagyni az előítéleteket, a vélt vagy valós ellentéteket, és párbeszédet indítani. A Futball3 szabályzata erre épít, ezt a hatást erősíti fel.”

Oltalom Sportegyesület

Fotó: Neményi Márton

Sportszerűség mindenek felett

A Futball3 különleges szabályzata kötött és nyitott szabályokból áll. A kötött szabályok azok, amelyek minden egyes mérkőzésre egyformán érvényesek, illetve amelyeket az adott rendezvény szervezője határoz meg: ilyen a meccs időbeli kerete vagy a csapatok létszáma. A nyitott szabályokat minden egyes mérkőzés elején a játékosok határozzák meg a mediátor segítségével, és ők maguk ügyelnek ezek betartására is. Ilyen, helyben meghozott szabály lehet például, hogy egy gól csak akkor érvényes, ha minden egyes csapattag hozzáér a labdához előtte; vagy hogy a legerősebb játékos csak félpályáról lőhet kapura. Mivel az egyenlő esélyek a legfontosabbak, általában jellemző, hogy a hátrányból induló csapattagoknak plusz előnyöket szavaznak meg a többiek, így mindenki egyformán élvezheti a mérkőzést, és közben erejéhez, adottságaihoz mérten a lehető legtöbbet teheti meg a társaiért. Bíró nincs a játék során, a mediátor feladata, hogy levezesse a nyitott szabályok meghatározásának folyamatát, segítsen a játékosoknak összegezni, értékelni a mérkőzést, illetve a játék során esetleg felmerülő kérdéses helyzetek vagy konfliktusok megoldásában segédkezzen.

Minden mérkőzés három egységből épül fel. Az elsőben a csapatok összeülnek és döntenek azokról a szabályokról, szempontokról, amelyek alapján játszani szeretnének. Az egyéni érdekeket és kéréseket éppúgy figyelembe veszik ilyenkor, mint a fair play általános szabályait, illetve egy adott közösségen belül felmerülő speciális kérdéseket, problémákat. Ennek köszönhető, hogy nincs két egyforma mérkőzés, még akkor sem, ha ugyanazok találkoznak többször, hogy együtt játsszanak.

A résztvevők hangulata, érzései, egymással való kapcsolatuk határozza meg, hogyan képesek az adott pillanatban együttműködni.

A fair play szellemében a mediátor ilyenkor mindig figyel arra, hogy semmiféle kirekesztés vagy hátrányos megkülönböztetés ne hagyhasson nyomot a mérkőzésen. A második rész maga a pályán zajló játék. A mediátor ilyenkor csak megfigyelő szerepben van jelen, lejegyzi azokat a helyzeteket, amelyeket későbbi megbeszélésre érdemesnek tart. A harmadik szakasz a mérkőzés utáni megbeszélés: a játékosok itt együtt értékelik, milyen volt a meccs, és közösen döntenek arról, mely játékosok és miért kapjanak fair play pontokat. Minden résztvevő aktívan közreműködik mindhárom játékrészben.

Oltalom Sportegyesület

Fotó: Neményi Márton

A Futball3 mérkőzések során kétféle pontot lehet szerezni. Meccspontok járnak a játék során elért eredményért: győzelemért három, részvételért egy pont jár a csapatoknak. A csapatok ezenfelül fair play pontokat szerezhetnek az alapján, hogy miként viselkednek a pályán és a megbeszélések során, valamint mennyire sikerült tiszteletben tartaniuk a meccs előtti megbeszélés során elfogadott szabályokat. Így megeshet, hogy a gólok száma alapján ugyan az egyik csapatnak jár több meccspont, de a másik több fair play pontot szerez, mert minden résztvevő úgy látja, hogy ők játszottak sportszerűbben vagy ők figyeltek jobban a többiekre és egymásra.

Állj ki magadért!

Talán furcsán hangzik, de a Futball3 legalább annyira önismereti tréning is, mint sport. A mediátor nem szól közbe a játék során, de a mérkőzés előtti megbeszélésen mindig elmondja, hogy ha valami nem tetszik, vagy bárki úgy érzi, hogy nem sportszerű, ami a pályán történik, akkor az érintett álljon meg és tegye fel a kezét. Ilyenkor megáll a játék, és a mediátor segít megbeszélni a történteket. Ez az érdekérvényesítési képességet is fejleszti, és komoly önvizsgálat is szükséges hozzá: a játékosoknak fel kell ismerniük, mi az, ami személyesen nehézséget okoz számukra, mivel nehéz megbirkózniuk és ehhez hogyan kérhetnek segítséget.

„Úgy tapasztaljuk – mondja Rákos András –, hogy talán ez a legnehezebb az elsődleges célcsoportunk számára. Azok, akik a társadalom perifériáján élnek, megszokták, hogy nem számít a szavuk.

Úgy tanulták, hogy az élet igazságtalan, és a legjobb, ha meghúzzák magukat, hogy a legkevesebb fájdalommal ússzanak meg egy-egy helyzetet.

A focipályán lehetőséget kapnak, hogy kiálljanak magukért, és mivel ez egy védettebb közeg, külön szabályokkal, könnyebb itt elkezdeni, mint egy hétköznapi helyzetben. Így játék közben olyan készségek is elsajátíthatók, amelyek később bármikor hasznosak lehetnek.”

Oltalom Sportegyesület

Fotó: Neményi Márton

Bárki jöhet játszani

Bár a Futball3 bárhol és bármilyen körülmények között játszható, fontos, hogy az edzések meghatározott időben és helyszínen legyenek, hogy bárki csatlakozhasson, ha épp úgy tartja kedve. Az Oltalom Sportegyesület egyik legfőbb gondja pillanatnyilag, hogy hol itt, hol ott sikerül pályát bérelniük, és emiatt a tréningek időpontja is mozog, így nehezen valósítható meg az a teljes nyitottság, ami a sportág egyik sajátja.

„Régebben a Margit-szigeten voltak az edzéseink, most egy ideje már a Városligetben – meséli András. – Sokan nehezen elérhetőek a célcsoportunkból, mert hol van internet-hozzáférésük, hol nincs, a telefonszámuk is gyakran változhat, emiatt is fontos lenne az állandóság, mert az utolsó pillanatban, ha változik a helyszín vagy az időpont, nem mindenkit tudunk értesíteni. Emellett van néhány zárt edzésünk is: tartunk foglalkozásokat egy leánynevelő otthonban és egy bentlakásos fiúotthonban is.

Oltalom Sportegyesület

Fotó: Neményi Márton

A nemzetközi kapcsolataink ápolására is nagy figyelmet fordítunk, ennek köszönhetően rendszeresen részt veszünk külföldi versenyeken, bajnokságokon is.

Ez azért különösen fontos, mert sok játékosunk egyébként sosem láthatna világot, így pedig az országukat képviselve focizhatnak, ami egy teljesen más társadalmi szerepbe helyezi őket, mint amiben egyébként a mindennapjaikat élik.

De azt, hogy bárki jöhet hozzánk játszani, teljesen komolyan gondoljuk: így eshetett meg, hogy egy jó darabig jártak hozzánk az egyik keleti ország nagykövetének gyerekei is focizni. Együtt játszottak azokkal a magyar gyerekekkel, akik lakhatási szegénységben élnek, és sokszor tőlünk kapnak cipőt, hogy focizni tudjanak. Nem az a célunk, hogy futballistákat neveljünk, inkább a pályán kívüli életre szeretnénk felkészíteni a játékosainkat, megtanítva őket, hogyan boldoguljanak másokkal.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.