nlc.hu
Család

Szülői mondatok a játszótéren

„Vigyázz! Óvatosan!” helyett így figyelmezteti a gyerekét a játszótéren a családterapeuta

Emily De La Torre családterapeuta szerint szülőként fontos alkalmaznunk néhány kifejezést, amik ösztönözhetik gyermekünket a kreatív problémamegoldásra.

Gyerekként még jóval bátrabbak vagyunk, azonban annál kevésbé megfontoltak. Nem meglepő, hiszen sokkal kevesebb információnak vagyunk a tudatában, az ismeretek hiányában pedig a kockázatokat is nehezebben tudjuk felmérni, pláne ha épp egy játszótérről van szó, ahol valljuk be, szinte milliónyi lehetőség van összeszedni különböző sérüléseket. Ezek az olykor kockázatosnak tűnő játékok fontosak a gyerekek fejlődésében, és a családterapeuta szerint szülőként érdemes alternatív kifejezéseket használni az elterjedt „Légy óvatos!” figyelmeztetés helyett. 

Egy gyerek hintázik a játszótéren

Egy családterapeuta szerint ezekre kell figyelni a játszótéren (Fotó: Unsplash)

Emily De La Torre Instagram-videóján keresztül hívta fel a kisgyermekes szülők figyelmét arra, hogy ezek a mondatok sokkal hasznosabbak, annál, mint ha hangosan felkiáltanánk. 

„Mi a terved itt?”

„Stabilnak érzed magad?”

„Tudod, hogy milyen közel van a mászóka széle?”

„Észrevetted, hogy oldalt csúszós a talaj?”

A kockázatvállalás a gyermekkor fontos része. A gyerekeknek szükségük van erre a testük megismeréséhez, alkalmazkodóképességük, önbizalmuk és önszabályozásuk kifejlődéséhez

– írta. 

És mi a baj azzal, ha csak szólunk a gyereknek, hogy vigyázzon és legyen óvatos? A szakember szerint az efféle figyelmeztetés túlhasznált, a gyerek oda sem figyel rá, és nem ad semmilyen információt arról, hogyan kellene megtennie valamit, ezért teljesen súlytalan az általános intelem.

Hozzátette azt is, miszerint ha előrevetítjük számukra a lehetséges probléma bekövetkezését, az ösztönzi őket a kritikus gondolkodásra, ráadásul kénytelenek lesznek egy konkrét dologra terelni a figyelmüket. 

„A fenti kifejezések elmélyítik a kreatív problémamegoldást és erősítik a gyermek önrendelkezési érzését. Minél inkább engedjük nekik, hogy ők maguk oldják meg az adott helyzetet, annál jobban megértik testük határait.”

(Motherly)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top