nlc.hu
Család
Egyre több az egyedülálló apa Magyarországon

Egyre több az egyedülálló apa Magyarországon, 10 év alatt nagyot ugrott a számuk

Az egyedülálló apákról keveset tudunk, nem hallatják annyira a hangjukat. Most kiderült, hányan vannak idehaza.

Bár általában az anyák maradnak egyedül a gyermekeikkel, ők nevelik őket, miután lezajlik egy válás, ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy világszerte egyre több az olyan egyedülálló férfi, aki egy vagy több gyermeket nevel. Magyarországon már 64 ezer apa neveli egyedül gyerekeit. Az Egyszülős Központ adatai szerint az egyszülős családok 19 százalékában neveli az apa a gyerekeket, miközben ez az arány egy évtizeddel korábban csak 13 százalék volt – írja a hvg.hu.

A tapasztalok azt mutatják, hogy az egyedülálló apák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az ő esetükben, ennek hátterében pedig az állhat, hogy a gyereknevelés, a családfenntartás a társadalom szemében még mindig női feladatnak számít.

A 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, ahonnan hiányzik az egyik szülő, azaz a magyar lakosság mintegy 9 százaléka él egyszülős családban.

Amúgy hasonló a helyzet a tengerentúlon is: a Pew Research Center tízéves népszámlálási és amerikai közösségi felmérési adatainak elemzése szerint a kiskorú gyermekes háztartások rekordarányú 8 százalékát egyedülálló apa vezeti az Egyesült Államokban, szemben az 1960-as 1 százalékkal. A számokból az is kitűnik, hogy az egyedülálló apás háztartások száma körülbelül kilencszeresére nőtt 1960 óta 2011-re, a kevesebb mint 300 ezerről több mint 2,6 millióra.

A TikTokon egyébként szép számmal találunk olyan szingli apukákat, akik arról posztolnak, hogyan telnek a mindennapjaik a gyereknevelés, a háztartás és a munka háromszögében.

Az egyedülálló apák azonban korábban halnak meg a kutatók szerint. Leginkább egészségügyi problémák miatt haltak meg, gyakran rák vagy szívbetegség vitte el őket. Sok esetben arra figyeltek fel a szakemberek, hogy a házas apukákat hamarabb viszi el a feleségük orvoshoz, kórházba, míg az egyedülálló apák a végsőkig próbálják egyedül megoldani az egészségügyi gondjaikat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet egyedülálló apa tapasztalat Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top