Család
Szponzorált tartalom

Így készüljünk fel szülőként a gyerekkel együtt az iskolára! Hasznos tippek a gördülékeny iskolakezdéshez

A nyári szünetben a gyerekeknek nem szabunk olyan szigorú korlátokat, mint év közben, és szülőként is igyekszünk kicsit kikapcsolni. Mutatjuk, hogyan térhettek vissza a lehető legzökkenőmentesebben a szeptemberi menetrendhez.

Ha már nagyobb a gyereked, a szeptember jó eséllyel egyenlő a megkönnyebbüléssel, mert felszabadul a napod egy része, de ha még kisiskolás a csemetéd, biztos, hogy a sokszorosára fokozódik a stresszfaktor. Így légy úrrá az iskolakezdési pánikon!

Feküdjetek le időben!

A nyári lazulás után fontos, hogy állítsd át a biológiai órátokat a szeptemberi időszámításra. Vagyis már az iskolakezdés előtt fektesd le az eddiginél korábban a gyereket, és az sem árt, ha te sem virrasztasz éjfélig. Ha a szervezeteteknek van ideje – legalább néhány napja – átállni, akkor kipihentebbek lesztek, és koncentrálni is jobban tudtok majd.

Szervezd meg a reggeleket!

Egyikőtöknek sem jó, ha rohanással indul a nap, éppen ezért jó, ha előre megtervezed a reggeleiteket és kialakítasz egy rutint. Amit lehet, már előző este csinálj meg, vagyis készítsd ki a ruhákat – magadnak és a gyereknek is –, pakoljatok be együtt a táskájába, és gondold át, milyen tízórait csomagolsz neki másnap. Reggel, az első ébresztő után menj el tusolni, amire végzel, jöhet a második, határozottabban hangosabb „szundi”, és amíg a gyerek öltözik, addig készítsd el a tízóraiját.

Vedd fel a ritmust!

Ha most megy első osztályba a gyereked, fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy nem fogsz tudni annyit beszélgetni a tanárnővel, mint az óvónőkkel az oviban. Vagyis ha valós képet szeretnél kapni arról, hogyan érzi magát a gyereked, miként viselkedik az iskolában, neked kell keresned a tanárnőt, ami pedig külön időt és energiát igényel.

Állítsatok fel szabályokat!

Ahhoz, hogy gördülékenyen teljenek a hétköznapok, szabályokra van szükség, olyanokra, amiket mindketten betartotok. Mondd el a gyerekednek, és gyakoroljátok, hogyan kell közlekedni, mire kell figyelni, mikor kell a leckét megírni, mikor van játékidő, és ha nagyobb, akkor azt is tisztázzátok, mennyi zsebpénzt kap, és mire költheti. Persze időbe telik, amíg hozzászokik, de ha vannak szabályok a gyereked életében, az biztonságot jelent számára, és neked sem kell minden egyes nap megmondani, hogy mikor mit tegyen.

Beszélgessetek!

A szervezettség és a szabályok mellett az is rendkívül fontos, hogy tudd, mi zajlik a gyerekedben. Vagyis beszélgessetek mindennap, és ha megkérdezed, milyen napja volt, ne elégedj meg az egyszavas válaszokkal. Csak így biztosíthatod számára, hogy kiegyensúlyozott diák és később teljesítménykényszertől mentes felnőtt legyen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top