Egészség

Minden második ember legalább egyszer átesik valamilyen gombás fertõzésen!

A bõr gombás megbetegedései a leggyakoribb bõrbetegségek közé tartoznak, számuk világszerte növekszik.

Ma már hihetetlennek tűnik, hogy 100 évvel ezelőtt Európában igen ritkák voltak a gombás eredetű kórképek. Nem csoda, hiszen a bőr- és körömgombásodás főleg civilizációs eredetű okokra vezethető vissza (zárt cipők, műszálas ruhaneműk egész napos viselete, fitness-kultúra terjedése, egyes hajlamosító betegségek gyakoribbá válása). Felmérések szerint a magyar lakosság 54 százaléka – tehát minden második ember! – élete során legalább egyszer átesik valamilyen gombás fertőzésen, így a saját bőrén tapasztalhatja meg a gombák okozta kellemetlenségeket. Sokan tartósan, vagy visszatérően szenvednek tőle – valódi népbetegségről van tehát szó.

A szervezet rendelkezik bizonyos természetes rezisztenciával a kórokozó gombákkal szemben, ennek legfontosabb elemei: a hám ép struktúrája, a bőrfelszín gombaellenes hatású szabad zsírsavai, valamint a baktériumflóra védőhatása. Azonban a gombás fertőzések ellen senki sem védett! Ha a szervezet biológiai egyensúlya felborul, védtelenné teszi az embert a különböző kórokozókkal szemben, köztük a gombákkal is. A gombák bőrünk teljes felszínén megtelepedhetnek, és számukra ideális körülmények között képesek különféle fertőzéseket okozni. E kórképek nem gyógyulnak maguktól, sőt, kezelés nélkül általában egyre terjednek.







A 120.000 gombafaj közül csupán 50 jelent közvetlen veszélyt az emberre. A bőr gombás fertőzéseit okozó, a hajszál és a köröm szaruanyagát emészteni képes gombafajok igen elterjedtek.

A gombák a meleg, nedves, sötét környezetet kedvelik, nem csoda tehát, hogy a műbőr cipő, a zárt sportcipő, bakancs, gumicsizma rendszeres hordása, az erős lábizzadás kedvező feltételeket teremt a gombás fertőzés létrejöttéhez. A fertőzés forrása rendszerint az uszodák, fürdők vize, a szauna farácsa, az üzemek, hotelek, sportlétesítmények, fitness-klubok zuhanyozóinak kövezete, vagy padlószőnyege.

Tehát a gombákkal nap mint nap találkozhatunk, de ez nem vezet automatikusan gombás fertőzéshez. Ehhez olyan tényezők is hozzájárulnak, amelyek a gomba számára megkönnyítik, illetve egyáltalában lehetővé teszik a bőrön való megtelepedést, a behatolást.

A gombás fertőzésre hajlamosító egyéni tényezők: a bőrt védő zsír- és savköpeny sérülése, legyengült szervezet és immunrendszer (AIDS, daganatok), anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), vérkeringési zavarok, elhízás, elhúzódó antibiotikus kezelés, vitaminhiány, a bőr és a köröm betegségei (pl. pikkelysömör), sérülései.

Milyen lehetőség van a gombás fertőzések megelőzésére?
A fertőzés megelőzésében a legfontosabb a hajlamosító tényezők ismerete és – amennyiben lehetséges – kiiktatása.

Sokat tehetünk magunk is, ha betartunk bizonyos alapvető higiéniás szabályokat!







A megnövekedett fertőzésveszély miatt uszodákban, gyógyfürdőkben, szaunában, idegen zuhanyozókban és a szállodai szobákban ne járjunk mezítláb, viseljünk papucsot. A napi tisztálkodás során gondosan tisztítsuk meg a gombák által kedvelt hajlatokat és lábujjközöket. Ha fokozott a gombás fertőzés veszélye, használjunk átmenetileg fertőtlenítő hatással is rendelkező szappant, vagy tusfürdőt. Fürdés után mindig töröljük gondosan szárazra a hajlatokat és a lábujjközöket. Ha a család valamelyik tagja gombás fertőzésben szenved, fontos a zuhanyozó és a kád rendszeres fertőtlenítése, a fürdőszobai kilépők, a törülközők és a beteg fehérneműinek „kifőzése”. Gombás fertőzésre az izzadás is hajlamosít, ezért nagyon fontos a megfelelő ruházat viselése: a pamutból készült alsónemű és zokni felszívja a nedvességet, ezzel elősegíti a bőr szárazon tartását. Ha lehetséges, ne viseljünk állandóan zárt cipőt, lehetőleg bőrből készült lábbeliket vegyünk. Az erősen izzadó testrészeken, hajlatokban, izzadásgátló szereket, vagy ezeket szárazon tartó, esetleg gyógyszeres hintőport használjunk.





A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A Terbisil krém vény nélkül kapható gyógyszer. Napgomba esetén az ajánlott kezelési idő két hét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top