Egészség

Biztonság a vízben – mire figyeljünk fürdőzés közben?

Ha nyár, akkor irány a Balaton, a strand vagy legalábbis a kerti medence – a lényeg a finom, hűsítő víz. Hogy az önfeledt szórakozásból ne legyen tragédia, lássuk, mire kell figyelnünk fürdőzés közben!

Magyarországon kétszáz-kétszázötven ember fullad vízbe évente. A legtöbb baleset természetesen a nyári hónapokban, főként hétvégén történik: az ok szinte minden esetben emberi mulasztás vagy felelőtlenség. A napfény, a kellemes pihenés hatására mindannyian hajlamosabbak vagyunk a szabályokat is lazábban venni – ez azonban a vízben akár végzetessé is válhat.

Biztonság a vízben - mire figyeljünk fürdőzés közben?

Kis víz, nagy veszély!

A gyerekek imádják a vizet, legtöbben már csecsemőkorukban odavannak a pancsolásért. Ha a rekkenő hőségben felállítasz nekik egy felfújható medencét a kertben vagy a teraszon, garantáltan sikered lesz. A kicsiket azonban sosem szabad egyedül hagyni fürdés közben. Alapszabály, hogy egyéves kor alatt csakis olyan mély vizet engedj, amelyből hanyatt fekve kilátszik a baba arca – igen, ez csak néhány centi, de hidd el, elég. A nagyobbacskák már üldögélhetnek mélyebb vízben, de őket sem hagyhatod magukra egy percre sem. A kicsiknek ugyanis egyáltalán nincs veszélyérzetük, és könnyen tehetnek olyasmit, amiből baj lehet – sajnos egészen sekély vízbe is bele lehet fulladni. Éppen ezért ha gyerek van a háznál, figyelj minden „vizes” helyre: vödörre, kerti tóra, még a vécécsészére is! Különösen ügyelni kell a mély vizű házi úszómedencékre – külföldön kötelező kerítéssel körülvenni az efféle alkalmatosságokat, nálunk ennek sajnos nincs nagy divatja. Ha mégis a kerítés mellett döntesz, olyat építs, ami legalább másfél méter magas. Az is segíthet, ha használaton kívül lefeded a medencét. A fürdőjátékokat pedig feltétlenül vedd ki használat után, így kevésbé csábítják a kicsiket, hogy kihalásszák.

Strandolj gondtalanul!

Így előzd meg!
  1. A gyerekeket minél hamarabb tanítsd meg úszni!
  2. Ha alkoholt ittál, vagy kábító hatású gyógyszert szedsz, ne menj a vízbe, hiszen az első, ami ilyenkor megváltozik, az az ítélőképességed!
  3. Étkezés után egy-két óráig ne menj vízbe!
  4. Ne ugorj felhevült testtel a vízbe! Mielőtt belemerülnél, mindig vizezd be magad (elsősorban a tarkó és a szív tájékán)!
  5. Ne ugorj vízbe olyan helyen, ahol nem ismered a mélységet!
  6. Csónakban, fürdőeszközben ne aludj el!
  7. Kerüld el az iszapos, növényekkel benőtt, hínáros vizeket. Ha mégis ide tévednél, őrizd meg a nyugalmad, feküdj fel háttal a víz felszínére, és apró mozdulatokkal hagyd el ezt a területet!
  8. A fürdésre és úszásra nem alkalmas, illetve nem kijelölt helyeken tilos a fürdés (hajózási útvonal, zsilipek, gátak, vízlépcsők, hídpillérek)!
  9. Ha jó úszó vagy, végezz el vízimentő-tanfolyamot, hogy segíthess, ha baj van!
  10. Tanuld meg az újraélesztés fogásait!

Ha megtörtént a baj

  • Ha a kimentett ember nem lélegzik, kiálts segítségért!
  • Fordítsd a hasára vagy az oldalára, hogy távozhasson a légutakat elzáró víz!
  • Azonnal kezdd meg az újraélesztést!
  • Hívj mentőt!
  • Az újraélesztést a mentők érkezéséig, illetve a légzés megindulásáig folytatni kell!

De ne gondatlanul! A városi strandok és az egyre szaporodó élményfürdők csodás szórakozást ígérnek minden vendégüknek. A csúszdaparkok minden esetben tájékoztatják a fürdőzőket arról, hogy melyik élményelemet hány éves kortól és főképp milyen testmagasságtól szabad használni – ne térj el ettől, még akkor se, ha a gyerek kitartóan követeli a szabályok áthágását! A hiszti kisebb baj, mint a sérülés…

Szabad vízben, szabályosan

Amikor tóban, folyóban fürdesz, a legjobb, ha kellő tisztelettel tekintesz a természetes vízre. Először is fontos, hogy ismerd a vizet, amibe bemerészkedsz. A strandok biztonsága csakis a bójákig tart, utána mindenki a saját felelősségére úszik tovább. Az állóvizekben egy-egy hirtelen mélyülés vagy gyorsan kialakuló vihar okozhat ijedséget, a folyóvizek pedig az örvényekkel, erősödő sodrással lephetnek meg. Tisztában kell lenned saját erőnléteddel is! A vízi mentők nem győzik hangoztatni, hogy egyedül senki ne ússzon be messze a parttól: ha baj van, nincs aki meghallja a kiabálást és észrevegye a távolban kapálódzó embert.

Hideg vízben előfordulhat, hogy begörcsöl valamelyik izmod: a görcsoldó technikák ismerete segíthet abban, hogy gyorsan megszüntesd a kellemetlen fájdalmat, és képes legyél tovább úszni – nagyon leegyszerűsítve ez annyit tesz, hogy a megfeszült izmot nyújtani kell, vagyis ismételten megfeszíteni, majd ellazítani. A vízbe fulladások főképp a délutáni órákban történnek, amikor a legmelegebb van. Figyelj a hőmérsékletre, kerüld azokat a helyzeteket, ahol esetleg napszúrást kaphatsz – vízibiciklin vagy gumimatracon például könnyen megtörténik az ilyesmi. Ha úgy érzed, hogy fáj a fejed, szédülsz, esetleg ráz a hideg, haladéktalanul juss ki a partra, és semmiképp se ugorj a vízbe egy kis felfrissülésért! Ha bizonytalan úszó vagy, minden vízi járművön viselj mentőmellényt!

Ember a vízben!
Akár te kerültél bajba, akár más, a legfontosabb, hogy őrizd meg a lélekjelenléted!
Ha rólad van szó, a következőket teheted saját érdekedben:
  • Először is kiálts segítségért, hogy meghallja valaki.
  • Igyekezz normálisan lélegezni, ne hadonássz, ne pazarold az energiádat!
  • Próbálj meg gondolkodni és a helyzetnek legmegfelelőbb módon cselekedni.
    Biztonság a vízben - mire figyeljünk fürdőzés közben?

Amikor máson kell segíteni, a következőket mérlegeld:

  • Képes vagy-e a vízből mentésre? Felnőtt embert nagyon nehéz kimenteni, különösen ha pánikol, hiszen minden erejével azon van, hogy valamiben megkapaszkodjon végre – ezzel a te életed is veszélyeztetheti!
  • Először is próbálj meg a partról vagy csónakból segíteni. Ha nincs más megoldás, és ugrani kell, vedd le a ruhád, mert a vizes ruhadarabok rendkívül megnehezítik az úszást. A mentési fogásokat csakis vízimentő-tanfolyamon lehet elsajátítani, ehhez azonban megfelelő kondíció is szükséges.

Ismerd meg a viharjelzést!

  • Alapfokú viharjelzés: folyamatos fényjelzés – az idő fürdőzésre, úszásra kiváló.
  • Elsőfokú viharjelzés: percenként 45 felvillanó fényjelzés – ha ezt látod, a parttól 500 méternél távolabb tilos beúszni!
  • Másodfokú viharjelzés: percenként 90 felvillanó fényjelzés – ebben az esetben fürödni, csónakkal közlekedni tilos!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top