Egészség

Az időseknél is fontos a hidratálás!

Idősebb korban gyengül a szomjúság érzése, így – a gyerekekhez hasonlóan – nagy odafigyelést igényelnek, főleg a nyári melegben.

Nem isznak eleget!

Ahogy idősödünk a szomjúságérzetünk gyengül és veséink sem működnek már olyan hatékonyan, mint előtte. Esetenként az elfogyasztott ételek mennyisége is csökken – ami a folyadék csökkent mennyiségét is jelenti egyben, hiszen a hidratáltságot nem csak folyadékbevitellel érjük el, a folyadék egy részét az ételekből nyerjük.

Figyeljünk az idősekre!

Ahogyan a gyerekeknél, az időseknél is oda kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. Fokozottan igaz ez a nyári meleg napokra, amikor az izzadtsággal nagy mennyiségű vizet veszítenek. Fontos, hogy a legnagyobb hősében ne nagyon mozduljanak ki a hűsítő négy fal közül, viszont ha megteszik, mindig legyen náluk elég folyadék arra az esetre, ha a nagy melegben szédülni kezdenének.

Az időseknél is fontos a hidratálás!

Pakolj a hűtőbe vizet!

A legjobb módszer, ha mindig teszünk néhány üveg ásványvizet/forrásvizet a hűtőbe, hogy amikor nem vagyunk ott akkor is kéznél legyen. Ha nincs meleg, akkor az asztalon is hagyhatjuk, hogy szembetűnjön jöttében-mentében. Ha náluk vendégeskedünk, akkor igyunk velük és biztassuk őket, hogy ezt akkor is tegyék meg, ha mi nem vagyunk a közelben. A nagyszülőknél töltött hétvégi ebédeknél mindig „rendeljünk” levest is, így fokozhatjuk a saját és az ő folyadékbevitelüket is. Nyáron a gyümölcsök is – például a görögdinnye – segíthetnek a megfelelő hidratálásban.

Fáradtság, levertség, fejfájás

A folyadékhiány fáradtságot, levertséget és gyakran fejfájást okoz. Ha ezeket a tüneteket észleljük idős hozzátartozónkon, figyelmeztessük, hogy ezt a nem megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása okozhatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top