Egészség

Így kerüld el a gyomorpanaszokat!

A nyárnak ugyan vége, de az utazásoknak koránt sincs. Az ősz az egyik legjobb időszak a városlátogatásokhoz. Fogadd meg tanácsainkat, hogy az utazás ne kellemetlen emlék maradjon!

Egyre többen nem nyáron veszik ki évi rendes szabadságukat, hanem inkább ősszel vesznek célba egy-egy felkapott külföldi várost, ahol nem is kimondottan a pihenés a lényeges, sokkal inkább a város nevezetességeinek felfedezése.

Nincs is annál rosszabb, mint amikor a várva várt kikapcsolódás napjait a szállodai szobában ágyban fekve kell eltölteni, vagy még ennél is rosszabb, egy külföldi kórházban. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülheted a bajt!

Így kerüld el a gyomorpanaszokat!Jellegzetes gyomorbajok

Szinte már klasszikus utazási betegségnek számítanak a hasmenéssel, hányással vagy akár lázzal járó, baktériumok, vírusok okozta gyomorproblémák. Ennek magyarázata jórészt a hazaitól eltérő baktériumflórában keresendő, a szervezetünk ezekkel a kórokozókkal még nem találkozott, így nem ismeri fel őket.

Mit tehetsz?

Sok helyen a csapvíz fogyasztásra alkalmatlan, sőt a fogmosáshoz is ajánlatos ásványvizet/forrásvizet használni. Figyelj arra, hogy olyan palackot használj, ami megvételkor zárva volt. Érdemes elkerülni a jeges italokat is, mert a jégkockák többnyire csapvízből készülnek. Figyelj a folyadékbevitelre, a legalább napi másfél liter ásványvízről ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Az ételekkel sem árt vigyázni. Ne ilyenkor kísérletezz az angolos sültekkel, csak a jól átsült húsokat fogyaszd! Lehetőség szerint csak hámozható gyümölcsöt egyél, és mindenképpen kerüld a nehezen tisztítható darabokat (például eper, málna)!

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis kitör rajtad a hasmenés vagy a hányás, igyál minél több ásványvizet/forrásvizet, és ha nem múlik, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Mit vigyél magaddal?

  • Ásványvíz/forrásvíz az útra (ha repülővel mész, oda nem tudod felvinni)
  • Kézmosó, fertőtlenítő gél
  • Hasmenés és émelygés elleni szerek
  • Kalcium-pezsgőtabletta
  • Láz- és fájdalomcsillapító
  • Fertőtlenítő oldat, ragtapasz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top