Egészség

Kétezer gyógyszer ára változik szombattól

Kevesebbet kell fizetnünk a patikákban 534 gyógyszerért, de háromszor ennyi készítmény ára viszont drágul október elsejétől.
„Melyiket ne szedjem be?”

„Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben van rendelkezésre álló olcsóbb alternatíva” – közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője.

A változással azt szeretnék elérni, hogy azonos hatóanyagú szerek közt árverseny legyen. Alig néhány gyógyszer került ki ugyanis a támogatotti körből, 4500 termék lesz továbbra is közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat.

A koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbb hatóanyagú készítményért kevesebbet kell fizetni a jövőben. Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyes pszichiátriai készítmények esetében várható.

A rendszeresen szedett gyógyszereknél – például a vérnyomáscsökkentőknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély elleni készítményeknél – az áremelkedés mértéke több száz forint is lehet, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top