Egészség

Néhány milligramm koffein is végzetes lehet

Egy szekszárdi tanárnő rosszul lett, mert energiaitalt ivott. Tudta, hogy allergiás a koffeinre, de a dobozon nem tüntették fel ezt az összetevőt.

Egy szekszárdi tanárnő lett rosszul egy energiaitaltól, mivel annak dobozán nem volt feltüntetve, hogy koffeint is tartalmaz, így ő bátran meghúzta. Mint kiderült, az italban olyan kis mennyiség volt az alkaloidból, amennyit még nem szükséges a csomagoláson feltüntetni. Ám aki allergiás az adott összetevőre, annak egy egészen kicsi is elég a rosszulléthez. Ezt hangsúlyozza a családorvos is.

Néhány miligramm koffein is végzetes lehet

Nyomozás

 A legnagyobb bajkeverők

glutént tartalmazó gabona
rákfélék
tojás
földimogyoró
szójabab
tej
diófélék (mandula, mogyoró, dió, kesudió, pisztácia)
mustár
tenger gyümölcsei

– Külön kell választanunk az allergiát és az intoleranciát – mondja dr. Bense Tamás. – Előbbi esetében gyors reakciót ad a szervezet, s kis mennyiségben sem bírja az adott élelmiszert, összetevőt. Utóbbinál bizonyos mennyiséget még feldolgoz, ám egy határon túl jelez: ezt már szó szerint nem bírja megemészteni. Leggyakoribb a laktóz-, azaz a tejcukor-érzékenység. A tünetek alapján azonban nem lehet egyértelműen megállapítani, miféle nyavalyával állunk szemben, ezért a családorvos is mindig eliminációs diétát javasol, azaz kizáratja az étrendből azokat az anyagokat, amelyek allergiás tüneteket válthatnak ki. Általában ekkor megszűnnek a panaszok. Amikor azonban a páciens fokozatosan tér vissza a normális táplálkozásra, egyszer csak újra tüneteket produkál, s ilyenkor már könnyen nyakon lehet csípni a „bűnös” élelmiszert. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az allergia – az esetek döntő többségében – nem tart örökké, a legtöbb gyerek, ahogy mondani szokták, egyszerűen kinövi. Persze mindehhez elengedhetetlen, hogy folyamatosan figyeljenek az étkezésére. Való igaz, hogy az ember az, amit megeszik, s ma ellenőrizhetetlen mennyiségű vegyszer terheli az emberek tápcsatornáját. Sokuk megemésztésére, feldolgozására alapvetően alkalmatlan a szervezetünk, s amellett, hogy igyekszik szabadulni tőle, egyeseknél hevesen védekezik is ezek ellen. Mindenkinek azt javaslom, hogy bármilyen tünetet tapasztal magán, illetve gyermekén, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Nincs teljes biztonság

Néhány miligramm koffein is végzetes lehetA fent említett tanárnő esete kapcsán felvetődik a kérdés, hogy azon élelmiszer-összetevők esetében, amelyekre a legtöbben reagálnak érzékenyen – például koffein, tej, liszt, szója, mogyoró… –, melyek azok a határértékek, amelyeket már fel kell tüntetni a csomagoláson?

– Koffein esetében a 150 mg/liter feletti mennyiséget már jelölni kell, azon tizennégy anyag esetében pedig, amelyek allergiát válthatnak ki, mennyiségtől függetlenül fel kell tüntetni a címkén, hogy az adott összetevőt tartalmazza – tudtuk meg dr. Martos Évától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-főorvosától. Az előírásszerű jelölés így néz ki: „Magas koffeintartalom” – ezt kell kiírni, méghozzá „az értékesített termék nevével egy látómezőben”. A feltüntetési kötelezettség nem vonatkozik ugyanakkor az olyan kávé- és teaalapú italokra, amelyek esetében a név tartalmazza a „kávé” vagy „tea” szót. Az energiaital tehát valóban beugratós: szabályosan hagyták le a jelölésről a koffeint, ez azonban veszélyessé válhat. 

Bár a vizsgálat még zajlik, felkerestük az érintett céget. Képviselője elmondta, hogy termékük nem koffeint tartalmaz, csupán az egyik természetes növényi összetevője, a mate tea önállóan képződő vegyülete a koffein, így összetevőként a mate teát kell feltüntetni, ez pedig nem függ annak mennyiségétől. A cég munkatársa leszögezi, hogy az egy literben lévő 19 mg koffein olyan csekély mennyiség, amihez “extra koffein-érzékenynek” kell lennie valakinek ahhoz, hogy az gondot okozzon. Szerinte kevésbé életszerű, hogy egy ilyen fogyasztó az energiaital-polcról vesz le terméket és nem olvassa el tüzetesen a címkét “A hölgy bizonyára nem fogyaszt teát sem, így a mate tea feliratnál el kellett volna gondolkodnia” – hangsúlyozta lapunknak.

Szekeres Adrien torkára ment a tej

Mikor gyanakodjon?

• Ha rendszeresen emésztési zavarokkal küzd.
• Ha azt tapasztalja, hogy a gyermek nem a megfelelő ütemben fejlődik.
• Ha időről időre kiütéses, ekcémás vagy „csupán” érzékeny lesz a bőre.
• Ha gyakorta kínozza – fejfájással, émelygéssel, levertséggel járó – diszkomfortérzés.

Szekeres Adrien énekes évekig birkózott felső légúti betegséggel, s nemegyszer lépett komoly torokfájdalommal színpadra. Mint kiderült: mind ő, mind pedig nagyobbik lánya, Jázmin tejfehérje-allergiában szenved. – Nyáron a klímát szidtam, télen pedig az ovit, mondván: a gyerekeim onnan hoznak haza mindenféle vírust – emlékszik az előadóművész. – Kiderült: talán ezek is ludasak, annyira azonban nem lehetnek, hogy évente alig három hétig legyek használható állapotban. Nekem a torkom mellett folyamatosan fájt a hasam, de azt hittem, ez normális. A lányomnál – a testi panaszok mellett – viselkedészavar is jelentkezett, melyről azóta tudom: szinte minden gyermeknél ez is kíséri az ételallergiát, valószínűleg azért, mert egyszerűen nem érzik jól magukat a bőrükben. Tavaly novemberben már nem bírtam lábra állni, ezért elhatároztam, lemondok a kávéról, s egyszeriben kezdtem jobban lenni. Akkor még nem tudtam, hogy ennek az az oka, hogy naponta mintegy 5–6 deci tejet kihagyok. Igaz, továbbra is főztem tejszínnel, ettem túró rudit, a helyzet mégis radikálisan javult. A lányomnál mindez akkor következett be, amikor egy komolyabb betegség miatt kapott antibiotikumkúra után immunológushoz vittem, aki átfogó vérképet készített, s azonnal kimutatta, hogy neki is tejfehérje-allergiája van. Azóta mindketten jól vagyunk, s valahányszor hasonló esetet hallok, mindig javaslom az anyukáknak, járjanak utána, nem ételérzékenység vagy -allergia áll-e a testi-lelki „nyavalygás” hátterében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top