Egészség

Gyermekéletek veszélyben – hiányzik a leukémiagyógyszer

Súlyos beteg gyerekek élete került veszélybe az Egyesült Államokban, mert hónapokkal ezelőtt leálltak az egyik legfontosabb gyógyszerük gyártásával. Hogyan történhet meg ilyesmi?

Leukémiás gyerekek ezreinek túléléséhez nélkülözhetetlen gyógyszer, a metotrexát készletei fogyhatnak ki heteken belül amerikai kórházakból. Sok intézményben már csak három hétre elegendő mennyiség áll az orvosok rendelkezésére. A rákos betegségek, és különösen az akut limfatikus leukémia kezelése során alkalmazott szer nélkül a kis páciensek bele is halhatnak a betegségbe.

Elena is csak a gyógyszerben bízhat
Elena is csak a gyógyszerben bízhat

„Gyerekek fognak meghalni, mert nem jutnak gyógyszerhez” – nyilatkozta dr. Jon Maris, a philadelphiai gyermekkórház onkológus főorvosa, aki elmondta, hogy az életmentő metotrexátot a véráramba injekciózva alkalmazzák az orvosok. A szer megakadályozza, hogy a leukémiás sejtek beszivárogjanak a gerincvelői folyadékba.

A nyolc hónapos Elena Schoneveld az egyik csöppség a sok ezerből, akinél nemrég leukémiát diagnosztizáltak. A szülei összeomlottak, de reménykedtek a gyógyulásában. „Tény, hogy a betegség gyógyítható – nyilatkozta az apuka. – Nagyon sok fajtája van a ráknak, amelyre nincs gyógyszer. A leukémiával kapcsolatban viszont annyiban szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a tapasztalatok alapján bízhatunk a gyógyulásban.”

A gyógyulás azonban csak megfelelő szerek kombinációjával lehetséges, amelyek között az egyik kulcsfontosságú a fogyóban lévő metotrexát. A philadelphiai gyermekkórházban, ahol a kislányt kezelik, már csak két hónapra elegendő mennyiség van a gyógyszerből, amelyet általában három évig szednek a kis betegek, és amelynek segítségével 90 százalékukat meg tudják gyógyítani. Az Egyesült Államokban egyébként évente körülbelül 3 500 új páciensnél állapítják meg a kórt.

Miért nem kezelték időben a problémát?

De nem csak a metotrexát készletei fogynak vészesen. Összesen 28-féle rákgyógyszerből lehet nemsokára hiány, és a súlyos helyzet több mint 550 ezer beteg életét veszélyezteti. A szakemberek szerint a hiány legfőbb oka az, hogy a gyógyszerek közül nagyon sok annyira elterjedt, hogy a gyártók már nem profitáltak belőle, így a legnagyobb gyár tavaly ősszel például le is állította a szert előállító üzemét.

Hiány a matotrexát injekcióból
Hiány a metotrexátinjekcióból

Egy évvel ezelőtt az amerikai honatyák több törvényjavaslatot is beterjesztettek, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hatóság hatáskörét kiterjesszék a gyártók és a készletek ellenőrzésére, de eddig egyik rendelet sem lépett hatályba. A hírek szerint politikusok és orvoscsoportok együtt keresik a megoldást, és most a többi gyártó termelését sürgetik, hogy a kórházak mielőbb hozzájussanak a gyógyszerhez.

„Ez egy valós krízis. Hacsak nem történik drámai változás a következő néhány hétben, én és a többi orvos kénytelenek leszünk a szülők szemébe nézni, és megmondani, hogy nincs metotrexát, az alternatív megoldások pedig nem olyan jók. Sajnáljuk” – tette hozzá az onkológus főorvos.

Ezt a verziót természetesen a beteg gyerekek szülei nem akarják elfogadni, kérdés, hogy mit lehet tenni a probléma megoldása érdekében. „Nem mi választottuk ezt a harcot, de ha így alakult, meg kell nyernünk, nincs más választásunk” – mondta Elena Schoneveld édesapja.

A magyar betegeket nem érinti a krízis

Dr. Csóka Mónika, a SOTE II. számú Gyermekklinikájának hematológus és gyermekgyógyász szakorvosa kérdésünkre elmondta, hogy a magyar orvosok is alkalmazzák a metotrexátot, de a gyógyszerből nincs hiány, és a szakember nem tud róla, hogy az ellátás bármilyen veszélyben lenne a közeljövőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top