Egészség

Páciense vigasztalta a halálos diagnózist közlő orvost

Különösen megható pillanatokat vett filmre a kamera egy amerikai kórházi dokurealityben. Egy fiatal orvos annyira összetört, amikor közölnie kellett páciensével, hogy halálos beteg, hogy végül az idős hölgy vigasztalta a doktort.

Megható pillanatok a rendelőben

Az amerikai ABC csatornán júliustól futó nyolcrészes NY Med sorozat egyelőre a tengerentúlon is újdonság, de úgy tűnik, hogy a kissé nehezen emészthető műfaj (dokureality, azaz egyfajta dokumentarista kórházi realityshow) ellenére a tévénézők nagyon megszerették. A New York-i Presbiteriánus Kórház és a brooklyni Evangélikus Orvosi központ valós orvosainak és betegeinek gyógyításért, valamint gyógyulásért folytatott harca meglepően sokakat megérintett, köszönhetően a cseppet sem „steril” karaktereknek, megható élethelyzeteknek.

A sebész nem bírta érzelmileg

A legutóbbi dokumentarista, ténylegesen könnyfakasztó epizód különösen szívszorító pillanatokat mutatott be a kórház életéből, amikor is az egyik sebész a kamerák előtt vesztette el higgadtságát. Dr. Sebastian Schubl frissen műtött betege ágyánál ülve próbálta közölni idős páciensével a szörnyű hírt, miszerint állapota reménytelen, ám a feladat érzelmileg túl nehéznek bizonyult számára.

fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

A 75 éves Aldrednek rosszindulatú daganatot távolítottak el a gyomrából, és a műtét előtt a műtő orvos még kifejezetten bizakodó volt. Alig pár órával korábban arról biztosította a nyolc gyermekét egyedül felnevelő özvegy édesanyát, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Sajnos azonban a műtét során kiderült, hogy a helyzet ennél jóval tragikusabb, és hogy semmi esély sincs a gyógyulásra.

Zokogott az orvos

A lesújtó hír közlésekor Schubl annyira megrendült, hogy végül az ágyban fekvő betege igyekezett vigasztalni és egy kis simogatással lelket önteni belé. Aldred finoman igyekezett elvenni a helyzet tragikus éléből azzal, hogy a kettejük közötti bensőséges viszonyra terelte a szót. „Tudom, hogy szeretsz. Így van, ugye?” – ugratta a fiatal orvost, aki azt válaszolta: „Igen, nagyon is. Te vagy a legédesebb.” Amikor erre idős páciense azzal kontrázott, hogy „Ez az első szerelem, ugye?”, eltörött a mécses a sebésznél, aki kezével igyekezett takarni feltörő könnyeit.

A szívszaggató pillanat a nézőkre is hatalmas hatással volt, a keddi adásban bemutatott felvétel valóságos Twitter-özönt váltott ki. A legtöbben elismeréssel nyilatkoztak a kórházi műsorról, mondván, hogy végre egy igazi, mély műsor is látható a tévében, míg mások az idős Aldred iránti csodálatuknak adtak hangot.

Haldokló kisfiuk miatt villámesküvőt tartottak
Kinek a joga dönteni mások életéről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top