Egészség

Nem vette észre, hogy 9 hónapos terhes

Napi 12 kilométert futott 11 kilós felszereléssel a brit katonanő, aki a szülőágyon tudta meg: terhes.

Nem vette észre, hogy 9 hónapos terhesSzinte minden hétre jut egy olyan hír, amiben az áll: a nő a szülőágyon eszmélt rá, hogy terhes. Nemrég egy brit katonanő adott életet kisbabájának Afganisztánban; ő sem sejtette, hogy áldott állapotban van, gyomorfájdalomnak tudta be a görcsöket és a püffedt hasát. Aztán beindultak a fájások, kórházba kellett vinni, pár órával később pedig már egy csecsemőt tartott a karján.

Aki még nem volt ilyen helyzetben, az nem érti, hogy egy nő hogyan nem tudja észrevenni, hogy terhes – írja Amanda Wyer, az angol nyelvű hírportál, a Telegraph egyik munkatársa, aki egy december reggel lett rosszul a fürdőszobában és adott életet kisfiának. A 31 éves nő bevallotta, ahogy visszatekint, pár figyelmeztető jelből tudnia kellett volna, hogy állapotos: kívánós lett, felszedett pár kilót. Ám menstruációs ciklusa mindig összevissza működött, és az a terhesség alatt sem maradt el, ráadásul fogamzásgátlót is folyamatosan szedett. Mellei nem nőttek meg, rosszullét sem kínozta, ugyanazokat a ruhákat hordta, mint korábban.

Ugyanígy érzett a brit katonanő, aki terhessége alatt ugyanúgy élt, mint többi katonatársa. Szinte hihetetlen, de minden nap edzett, és 11 kilós felszerelésével naponta lefutott 12 kilométert. Sokan nem értik, hogyan lehetséges ez, ám rengeteg nő története bizonyítja, hogy ilyen bizony van – az orvosi szakirodalom pedig úgy nevezi, hogy rejtett terhesség

Ilyen esetben a nő nem tudja, hogy terhes, vagy csak pár nappal, héttel a szülés előtt tudja meg, hogy gyermeket vár. A havi ciklus nem mindig marad el, jelzés szinten az megmarad. A testsúly gyarapodása sem számottevő, előfordul, hogy alig néhány kilónyi csak a súlygyarapodás. A rejtett terhességet gyakran a környezet veszi észre, a nőben nem tudatosul a változás. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top