Egészség

Orvosi csoda: sikerült újranöveszteni a hajat

A laboratóriumban kitenyésztett humán irhasejtek alkalmazása új reményt ad a kopaszságtól szenvedőknek.

A tudósok negyven éven át kísérleteztek hiába a hajtüszők klónozásával a legfelső irharéteg (a papilláris dermisz) sejtjeinek felhasználásával, de az eddigi kezelésekkel csak lassítani tudták a hajhullást, nem pedig serkenteni a növekedést. Az új kutatásban a kitenyésztett emberi sejteket egerek bőre alá ültették vissza, amivel sikerült hajtüszőket létrehozni.

Ezzel a megoldással lehetővé válik a hajátültetés a kevés hajtüszővel rendelkező embereknél is – férfiaknál és nőknél egyaránt -, illetve égési sérüléseket szenvedők esetében is.

A kutatás során hét ember papillárisdermisz-sejtjeit tenyésztették laboratóriumban, ahol úgy gerjesztették az agregációt (fehérjék gyors kölcsönhatását, amelynek a végén a két fehérje összeragad), hogy megteremtsék a haj növekedéséhez szükséges feltételeket. Az emberi bőr dermisze és az epidermisze közé beékelt papilláris dermisz sejtjeit néhány nap után egerek hátába ültették be. Hét kísérletből ötben legalább hat héten át új hajszálak nőttek. DNS-teszttel kimutatták, hogy az új hajtüszők emberiek, és genetikusan az irhadonorokéval voltak egyezők.

A szakértők szerint azonban még további kutatásokra van szükség, hogy embereken is kipróbálják az eljárást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top