Egészség

Génmutáció is okozhatja a túlsúlyt

Tudósok szerint nem mindig puszta kifogás, amikor túlsúlyos emberek a lassú anyagcseréjükkel magyarázzák hízásukat. Megtalálták ugyanis az első bizonyítékát annak, hogy egy DNS-mutáció tényleg lelassítja az anyagcserét, ami elhízást okozhat.

A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyan tudták azt, hogy a DNS egy szakasza, a KRS2 nevű gén nélkül született egerek könnyebben híznak, azzal azonban nem voltak tisztában, hogy milyen szerepet játszhat ugyanez az embereknél. Elemezni kezdték több mint 2 ezer súlyosan elhízott személy DNS-ét, és közülük egyeseknél a KSR2 mutációját fedezték fel. Ez a változat kettős hatással járt: növelte az étvágyat, közben lassította az anyagcserét.

A génmutáció miatt ezek az emberek nagyobb mennyiségű ételt kívánnak, mivel azonban lassabban emésztenek, nem esik jól nekik a mozgás, és valószínűleg már fiatal korukban kettes típusú cukorbetegség is kialakul náluk. A kalóriaégetés képessége lelassul náluk, ez pedig azért jelentékeny, mert új magyarázattal szolgál az elhízásra. Amennyiben kifejlesztik a mutált KSR2 működését módosító gyógyszert, az minden túlsúlyos számára kedvező hatású lehet.

Amúgy minden második európai küzd a pluszkilókkal; mi, magyarok vagyunk a legkövérebbek.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top