Egészség

A mozgás meghosszabbítja a rákot túlélők életét

A rendszeres mozgás mindenkinek ajánlott, a rákot túlélt betegeknek pedig különösen, állítja egy új tanulmány.

A chicagói Loyola Egyetem és a Harvard Orvosi Iskola kutatói rákot túlélt férfiak mozgási szokásait vizsgálták. Kísérletük során megállapították, hogy azoknál, akik hetente több mint 3000 kalóriát (12600 joule-t) égettek el valamilyen mozgás, például könnyű séta vagy tempósabb gyaloglás segítségével, 48 százalékkal inkább  csökkent a halálozási kockázat a gyógyulást követő 15 évben, mint azoknál, akik mindössze 900 vagy kevesebb kalóriától szabadultak meg egy hét alatt. (Egy 85 kilós férfi heti ötször fél óra gyaloglással 1000 kalóriát éget el.)

A kutatás során 1021 olyan férfit vizsgáltak, akiknél a múltban rákot diagnosztizáltak (átlagéletkoruk 71 év volt), ők töltöttek ki kérdőíveket saját fizikai aktivitásukról 1988-ban, 1993-ban és 2008-ban is. Amellett, hogy a kutatók feltárták az alacsonyabb halálozási kockázat és a több kalória elégetése közti kapcsolatot, azt is megállapították, hogy a magasabb kalóriaégetés 49 százalékkal képes csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében bekövetkező halálozás kockázatát is.

Sokan hajlamosak megrémülni, ha a mozgás szóba kerül, és azt hinni, hogy megerőltető és kellemetlen dolog sportolni. Pedig számos olyan mozgásforma létezik, ami könnyen és egyszerűen végezhető, nem fárasztó, mégis hatásos. Ilyen például a gyaloglás, a túrázás, a nordic walking, az úszás, de a jóga és a pilates is könnyűszerrel végezhető akár idősebb korban, betegség után is. A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatot, így amellett, hogy segít elkerülni a betegségeket, abban is segíthet, hogy erősebb fizikummal, jobb testi-lelki állapotban szállhassunk szembe az esetleges megbetegedésekkel.

Ha valamilyen betegségből gyógyultunk, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mielőtt valamilyen sportot elkezdenénk!

Mozogni tehát minden életkorban érdemes, hiszen minden formában hozzájárul az egészség megőrzéséhez – ha tehetjük, gyalogoljunk legalább heti háromszor fél órát, és erre vegyük rá idősebb, esetleg rákból gyógyult szeretteinket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top