Egészség

Babát vársz? Vigyázz, hogy meg ne fázz!

Fokozottan érdemes odafigyelni várandósság alatti egészségi állapotunkra, hogy elkerüljük a betegségeket – kutatások szerint az anya terhesség alatti megfázása később problémákat okozhat a babának.

Egy német vizsgálat megállapította, hogy minél többször szenved megfázástól vagy másfajta vírusfertőzésektől egy nő a várandóssága alatt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek a későbbiekben asztmás vagy allergiás lesz.

Fokozott kockázat

A vizsgálatban 513 terhes nőt és 526 kisbabát figyeltek meg. Az édesanyák a terhességük alatt, a gyermekük 3 és 12 hónapos korában, majd pedig a gyermek 5 éves koráig minden évben kitöltöttek egy kérdőívet. A begyűjtött adatokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a baktériumok és vírusos fertőzések, amelyek a terhesség alatt az anyát megtámadják, hatással a babára is, és növelik az asztma és az allergia kialakulásának kockázatát a gyermekkorban.  

Az is kiderült, hogy ugyanezek a gyermekek érzékenyebbek az allergénekre is, például a házi porra, valamint a háziállatok szőrére, és nagyobb eséllyel már 5 éves koruk előtt jelentkeznek ezek a problémák. Ehhez a megállapításhoz úgy jutottak, hogy az anyák és a gyermekek matracaiban vizsgálták a poratkákat, és kiderült: azoknál a gyerekeknél, akiknél nagy a poratkának való kitettség, de alacsony a baktériumok előfordulásának szintje, nagyobb valószínűséggel lesznek allergiások, mint ahol alacsony a poratkák mennyisége, de több a baktérium. 

Öröklődik?

A kutatásban részt vevő családok 61 százalékában a szülő is szenvedett asztmától, szénanáthától vagy ekcémától.

Dr. Michael Foggs az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium elnöke elmondta a tanulmány kapcsán, hogy tisztában vannak azzal, hogy az allergia és az asztma már az anyaméhben kialakulhat, mert a genetikai tényezők fontos szerepet játszanak mindkét betegség előfordulásában, a tanulmány viszont arra is rávilágít, hogy az öröklött tulajdonságok mellett az anyai környezet már a várandósság alatt, még a gyermek megszületése előtt képes hatást gyakorolni a babára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top