Egészség

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

A betegek legjobb barátja a Google, és fórumok százain próbálják orvosolni a laikusok egymás egészségügyi problémáit. Nemcsak a válaszok, hanem a kérdések között is jó néhány akad, amire nehéz szavakat találni. Íme, húsz a legmeredekebbekből. A teljes élmény kedvéért változtatás nélkül tesszük most közzé válaszainkkal együtt, melyekhez persze orvosi segítséget is kértünk.

1. “Nem vagyok cukorbeteg, de ha szúrok magamnak inzulint, lesz valami bajom?”
Miért tennéd? Nem túl jó ötlet. Az inzulin a cukor bejutását segíti a vérből a sejtekbe. Ha nem vagy cukorbeteg, az injekció által pedig extra inzulint kapsz, az akár ájuláshoz, nagyobb adagnál pedig még halálhoz is vezethet. Örülj inkább, hogy nincs szükség fecskendőkre!

2. “Nagyon fáj meg viszket ott lenn, de most nincs nekem hüvelykúpom. Van kúpom aranyérre, azt szabadna rá használni vagy ártana?”
A viszketés ugyan hasonló tünet, de (ahogy érzed is) két külön terület két külön problémájáról van szó! Eszedbe ne jusson aranyérkenőcsöt használni: azzal csak még többet árthatsz. Vegyél inkább vény nélküli gombaellenes szert addig is, amíg felkeresed a nőgyógyászod. És azzal is segítesz magadon, ha kozmetikumok helyett az orvos meglátogatásáig bő vízzel tisztálkodsz, utána pedig műszálaktól mentes, pamut fehérneműt veszel fel.

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

3. “Mi történik ha egy cukorbeteg marihuánát/füvet szív? Lehetnek mellékhatások?”
Attól függ, mit tekintesz mellékhatásnak, és mit vársz hatásnak… Mindenesetre az ismert tüneteken felül további veszélyei is lehetnek, ha például meglévő betegségedre a fű hatása alatt elfelejted bevenni a gyógyszered, cukorbetegség esetén például elmulasztod beadni az inzulint – túl sokat és összevissza eszel, esetleg épp hogy megfeledkezel az étkezésről. Szóval érdemes átgondolni.

4. “Beteg vagyok, járvány van, és úgy éreztem, hogy f*ngani kell, és hirtelen bef*stam. Már más gatya van rajtam. Azt szeretném kérdezni, hogyha f*nganom kell, honnan tudhatom, hogy nem fogok megint bekakilni?”
Érthető, ha ezt nehezen mered szóba hozni például a háziorvosodnak. Nos, a széklet és a szelek egyaránt feszítő érzésként jelentkeznek a végbélben, hasmenéses betegség esetén nem mindig lehet elkülöníteni őket egymástól. A legjobb, ha inkább otthon maradsz, ezzel elkerülheted a kellemetlenségeket is, másokat pedig nem fertőzöl tovább.

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

5. “Az szeretném, hogy bedagadjon az ujjam. De mitől dagadhatna be?”
Tényleg azt szeretnéd, hogy eltörd a saját ujjad? Mások ugyanebben a pillanatban éppen elveszítik a sajátjukat egy amputáció során…

6. “Bele lehet abba halni, ha egy horrorfilmet néz az ember, és közben iszonyatosan megijed, és emiatt szívinfarktust kap?”
Extrém esetben bármibe bele lehet halni, bár mi nem infarktusra gondolnánk halálokként, mint inkább ritmuszavarra. Aki tudja magáról, hogy nem bírja, az ne nézze!

7. “Mit csináljak, hogy én is narkolepsziás legyek? Milyen módszer van rá? Hogy lehet elérni?”
A narkolepszia egy ismeretlen eredetű és igen súlyos idegrendszeri betegség. Mivel ismeretlen eredetű, így nem tudjuk “provokálni”. Ismerkedj meg inkább egy narkolepsziással! Ő majd elmeséli, vajon tényleg olyan klassz-e ezzel küzdeni.

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

 8. “Ki lehet vetetni »csak úgy« a vakbelemet, hogy később ne legyen belőle probléma?”
Az emberi szervezetben alapvetően nincsenek fölösleges alkatrészek. Noha az ember életképes nélküle, azért a vakbélnek is fontos funkciója van. A vakbél (orvosilag a féregnyúlványnak nevezett bélszakasz) a mandulához hasonló szervként a bélrendszer védekező működésében játszik szerepet. Ezen kívül egyébként is minden műtét komoly kockázattal jár (pl. az altatásból, a hasüreg megnyitásából eredő veszélyek). Úgyhogy a kérésedre egy orvos jó eséllyel nemet fog mondani, ha egyébként nincsenek panaszaid vagy egészségügyi problémád.

9. “Mennyire hamar ájulok el, ha nem eszem és nem iszom? Mikor kerülök vele kórházba?”
Ez egy meglehetősen egyéni dolog. A szervezet néhány óra után jelez a szomjúság, majd ezután az éhség miatt is. Nyilván éppen azért jelez, hogy a létfontosságú szervek (agy, szív) megfelelő tápanyagellátáshoz jussanak. Elájulni egyébként leghamarabb a kiszáradástól szoktunk nagy melegben (elég, ha egy tanévnyitóra gondolunk). Ilyenkor folyadékpótlás, esetleg gyorsabb szénhidrátpótlás mellett az állapot hamar rendeződik. 

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

10. “A prosztatagyulladás elég súlyos betegség. Halálos is lehet?”
A prosztatagyulladások többségét baktériumok okozzák, melyek kezelés nélkül elszaporodva, okozhatják a védekezőrendszer kimerülését, és akár halált is. De aggodalomra semmi ok: ha orvoshoz fordulsz, akkor a megfelelő kezeléssel, gyógyszerekkel jól kezelhető a probléma. Szóval irány a rendelő!

11. “Miközben kielégítem magamat, vörös foltok jelennek meg a mellkasomon és hasamon, mintha allergiás reakcióm lenne. Félek, mert szerintem ez nem normális, és úgy gondolom, hogy ez betegség. Szerintetek?”
A felhevülés teljesen természetes, hogy a bőr kipirulásához vezet, függetlenül attól, hogy maszturbálsz vagy a partnereddel bújtok ágyba. Ha a foltok nem akarnak elmúlni, akkor ez több, mint egy felhevülésből eredő kipirulás, így aztán bőrgyógyásszal kell róla konzultálni. 

12. “Szabadban szeretkezés veszélyes lehet? Arra gondolok, hogy mondjuk egy füves területen szeretkezünk, akkor el lehet kapni valami fertőzést?”
A nyálkahártyák, nemi szervek környékét és az ezekkel érintkező részeket tartsuk távol a sártól, fűtől, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Talán egy tiszta pokróc nem rontja a romantikát, viszont megelőzi az elkövetkező hetek-hónapok problémáit. Szóval ésszel, de persze hajrá!

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

13. “Ha beveszek egyetlen darab Rivotrilt, függővé válhatok?”
Egy tablettától nyilván nem, de ahogy megfogalmazódott benned az első tabletta bevétele, úgy megfogalmazódhat majd a második, harmadik stb. A függőség pedig a legkönnyebben úgy előzhető meg, hogy nem kezdjük el! Ha valóban úgy érzed, hogy gyógyszeres segítségre van szükséged, akkor már csak azért is érdemes szakemberrel beszélgetned erről, hogy megtaláljátok azt, amelyik a problémádra a leginkább megfelelő. Egyáltalán nem biztos, hogy éppen azt választja majd, amit te laikusként jó megoldásnak hinnél.

14. “Normális, ha félek a vihartól?”
Hát persze. A hirtelen fény- és hanghatás megijeszti az embert. Az ijedtség félelmet válthat ki. Ha ez nem megy túl egy szinten, akkor abszolút normális. Szerencsére azért a viharok végesek, addig próbáld átvészelni valahogy a zivatart, hallgass hangosan valami jó zenét, válassz egy klassz filmet.

15. HIV- vagy más fertőzést el lehet-e kapni aktusmentes erotikus masszázs során?”
A HIV vírusa vérrel vagy egyéb testnedvvel terjed. Ha az egyik félből származó anyag találkozik a másik nyálkahártyájával, szemével, bármely (akár apró) sebével, akkor van rá esély, hogy fertőződik. Gondold át, mi is történt a masszázs során pontosan, az aktusmentesség ugyanis eléggé sok mindent takarhat. Ha csak a bőrötök érintkezett, akkor azért nem szükséges túlságosan aggódnod, az biztos.

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

16. “Csótányt találtam az italomban, lehet tőle bajom?”
A rovarok jó proteinforrások, csak a mi kultúránkban jellemzően nem fogyasztjuk őket. Bajunk esetleg allergia vagy mérgező anyagok termelése esetén lehet tőlük. Nem túl gusztusos, ha csótányt találsz a kávédban, de bajod valószínűleg nem lesz. Bár szerintünk inkább öntsd ki gyorsan, és önts egy újabb adagot, ezúttal tiszta pohárba.

17. “Ha úgy hányok, hogy közben ömlik a vér az orromból, az mitől lehet? Még nem jártam így, de fontos.”
Ha hányás közben orrvérzés indul, akkor feltehetően a savas gyomortartalom marta fel az orr nyálkahártyáját. Kérdés, hogy hogyan múlik el, és addig mekkora volt a vérveszteség…

18. “Létezik olyan nemi betegség, amitől az embernek megváltozik a járása? Hallottam valami ilyesmiről, hogy aki ezt elkapja, az furcsán fog járni, mint tesiórán, mikor térdet kell emelgetni. Lehet, hogy hülyeség… van ilyen?
Létezik: az illető igyekszik megszüntetni a viszkető nemi szerv további dörzsölődését, ezért jár terpeszben.

20 megdöbbentő kérdés, amit valaha orvosnak feltettek

19. “Miért érzem magam fáradtabbnak, ha hason vagy az oldalamon fekszem?”
Mindenkinek van kedvencebb fekvőpozíciója, amelyben jobban el tud lazulni. Talán neked éppen a háton fekvés lehet az. Próbálj meg inkább úgy elaludni.

20. “Az baj, ha csak 1 percre jött meg a menstruációm?”
Az bizony sajnos nem menstruáció lesz, hanem valami más lehet a vérzés hátterében. Érdemes megnézetni az okát egy orvossal.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top