Egészség

Beszéljünk az allergiáról!

Érdemes megfelelően, részletesen kommunikálni az intézménnyel, ahová speciális diétát folytató gyermekünk megy. Fontos, hogy megfelelő ételeket biztosítsanak neki, tévesztésmentesen, biztonságosan tálalva.

Kiemelten fontos, hogy az óvó néniken, tanárokon kívül az étkeztetést végzők is ismerjék a gyermeket, és azt is tudják, hogy vészhelyzet esetén mi a teendő. Allergiásoknál fontos, hogy felismerjék az allergiás reakció jeleit, formáit is. Akár végzetes is lehet, ha elbagatellizálnak egy befulladást, vagy nem tudják, mi a teendő, és nem áll rendelkezésre sürgősségi gyógyszer, például rohamoldó folyékony adrenalint tartalmazó autoinjektor.

Mégis csak szerencsés vége lett a kaliforniai kisfiú esetének, akit az ételallergiája miatt ültettek külön, távol a többiektől. Az iskola nem akarta vállalni a kockázatot, hogy allergiás reakciója legyen a gyermeknek: ha a többiek allergéneket esznek az erősen ételallergiás gyermek körül, a pici morzsáktól is lehet baja. Irányelvként javasolják, hogy legyen allergénmentes asztal az étkezőkben, az allergiás gyerekekre pedig külön figyeljenek oda. Minden alkalmazott ismerje fel, mindenki tudja, mit kell tenni allergiás reakció esetén.

Beszéljünk az allergiáról!

Viszont döbbenetes túlkapás volt, amikor a kicsi elsős fiút teljesen elkülönítették a többiektől, nem ült mellé senki. Az anya panaszkodott a tanároknak. Másnap a gyerek egyik osztálytársa sem akart kirekesztetten ülni együtt a kisfiúval, így egy felsőst jelöltek ki, hogy üljön másnap mellé. Nem túl jó megoldás, de biztonságos. Viszont allergiás gyermek édesanyjaként nem vágynék ilyen biztonságra. A biztonság mellett ugyanolyan fontos szempont, hogy a kicsi ne lógjon ki, a társaság teljes jogú tagja legyen.

A folytatásért kattints az Allergia Cafeblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top