nlc.hu
Egészség
Itt valami bűzlik – undorító mosdóban intézhetik dolgukat a diákok

Itt valami bűzlik – undorító mosdóban intézhetik dolgukat a diákok

Bár már vannak Magyarországon korszerű és szép iskolák, látni azért még olyan sulit is, ami pont olyan, mintha 40 éve megállt volna az idő. Találtunk egy Pest megyei iskolát, ahol a WC felújításra kértek pénzt a szülőktől.

(Cikkünkben az iskola, és a szülő nevét az anyuka kérésére nem írtuk le, mert tart attól, hogy gyermekeinek hátránya származna ebből.)

Mosdó felújítás segédlettel

“Amikor elsősök voltak a gyerekek, nyilván vittük a virágot, segítettünk kifesteni, belepótoltunk a számítógépes terem korszerűsítésébe, mert azt kért a tanító néni. De már akkor hallottuk, hogy a mosdók, a WC-k állapota kétségbeejtő. Azóta eltelt 4 év, de semmi sem változott a mosdókban” – mondta egy anyuka, akinek az egyik Pest megyei általánosba járnak a gyermekei.

Rendszeresen kapnak a gyerekek húgyúti fertőzéseket

Anyuka szerint olyan szörnyen néz ki a mosdó, hogy a lánya és a fia csak akkor megy el az iskolában WC-re, ha muszáj. “Kint a folyosón van a WC-papír, már ha van, tehát koszos kézzel tekeri le a gyerek. Bent sem jobb a helyzet, szappan tutira nincs, szóval kezet ott sem mos, örül, ha folyik a víz. Kézfertőtlenítő a zsebben, nálunk ez a megoldás. Aztán nem tudja bezárni a WC-ajtót, sokszor becsukni sem, mert rossz. A klotyó pedig gyakran kakis, bűzös, ülőke nincs, a lehúzó nem működik, takarítónő sehol. Vagyis van, és dolgozik is, csak az összes mellékhelyiséget nem tudja 45 perc alatt fertőtleníteni. Pedig gondolom pont úgy kellene, mint egy irodaházban” –  folytatja az anyuka. Arról is panaszkodik, hogy gyakran meghibásodnak az amúgy is ronda, törött, hiányosan berendezett mosdók, olyankor folyik minden. “Gyakran előfordul húgyúti fertőzés, a leírtak után talán nem kell elmagyarázni, miért. Mindenesetre nem egészséges, higiénikus a környezet, az tuti.”

Itt valami bűzlik – undorító mosdóban intézhetik dolgukat a diákok

Sajnáljuk, nincs pénz

“Amikor megkérdezzük a vezetőséget, hogy mikor lesz már megoldás erre a kérdésre, csak azt a választ kapjuk, hogy: Tudunk a problémáról. Sajnáljuk. Nincs pénz. A tanárok is fel vannak háborodva a mellékhelyiségek állapota miatt, arra kérték a szülőket, hogy segítsenek. Magyarul: adjuk össze a pénzt az új mosdókra. Mivel az oktatási intézmény nem szedhet pénzt, ezért a szülők által létrehozott alapítványon keresztül lehetne összegyűjteni a felújítás összegét.”

Mit mond a területileg illetékes tisztifőorvos?

Az ÁNTSZ helyett már az illetékes kormányhivatalok népegészségügyi osztályához tartozik mindennek az ellenőrzése.

Dr. Katona Ildikó járási tisztifőorvos azt mondja, hogy hallott már a szóban forgó iskola állapotáról, több bejelentés is érkezett, amit kivizsgáltak. A panaszok egy része megalapozott volt, de a vizesblokkok működőképesek, használhatók. Az iskolát éjszaka takarítja a személyzet, de délelőtt is van egy takarító, délután pedig kettő. Az oktatási intézmények vizes blokkjaira két jogszabály vonatkozik:

  • az egyik leginkább a mosdók, illemhelyek számát adja meg a használók számának függvényében
  • a másik konkrétan az intézményekre vonatkozó jogszabály és szabvány, amely az alapterületet, a tisztíthatóság feltételeit stb. határozza meg.

Feltétel, hogy a helyiségeket folyamatosan tisztán kell tartani. A takarításra vonatkozóan minimum naponta egyszer, illetve szükség szerint, ahogyan a terhelés kívánja. A kézmosás és WC-használat tárgyi feltételeit is folyamatosan biztosítani kell.

Megkerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, de cikkünk megjelenésig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Amint válaszolnak, természetesen azonnal frissítjük írásunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top