Egészség

Zika-vírus: Floridában is szükségállapotot hirdettek

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a déli szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a Zika-vírus.

Eddig kilenc ember betegedett meg Zika-lázban, az egészségügyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.

A Zika-vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy makákóban (Rhesus macacus) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.
 

“Jóllehet Florida jelenlegi kilenc zika-lázas betege külföldön járt, s minden bizonnyal ott kapta el a vírust, biztosítanunk kell, hogy Florida idejében felkészüljön, és megelőzze a vírus elterjedését államunkban” – olvasható a kormányzó közleményében. Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel folyamatos kapcsolatban, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan Zika-vírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt) még nem regisztráltak olyan, Zika-lázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a vírust.

Globális egészségügyi vészhelyzet

A WHO a hét elején globális egészségügyi vészhelyzetet, Juan Orlando Hernández hondurasi elnök pedig országa egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el a Zika-vírus miatt.

Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban a fertőzések száma 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn további országokat vett fel a Zika-járvány által érintettek listájára, mégpedig Costa Ricát, Nigaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított államok száma így csaknem eléri a harmincat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top