Egészség

Csökkenti a bölcsőhalál kockázatát az egy szobában alvás

Az orvosok a szülőkkel közös szobában, de külön fekhelyen alvást javasolják legalább hat hónapig.

Csökkenti az alvással kapcsolatos halálozások, köztük a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, ha a csecsemő a szülőkkel egy szobában, de külön fekhelyen alszik – az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) legújabb ajánlása szerint. Ezt a gyakorlatot legalább a baba életének első hat hónapjában, de ha lehet, akár egyéves koráig kellene folytatni.

Az új irányelvek továbbra is azt ajánlják, hogy a csecsemő aludjon a hátán, tiszta, játékoktól és takaróktól mentes, nem süppedős felületen. Ezek az 1990-es évek közepe óta ajánlott körülmények mintegy 50 százalékkal csökkentették a hirtelen csecsemőhalál előfordulását, azonban még mindig 3500 kisbaba hal meg évente az Egyesült Államokban alvással összefüggő okok miatt. “Sose tegyék a babát díványra vagy fotelba, ne hagyják egyedül vagy másik ember mellett aludni, mert ezek igen veszélyes felületek és helyzetek” – mondta Rachel Moon, az ajánlások vezető szerzője.

A tanács még mindig érvényes

Szakértők szerint a háton altatás tanácsa a 100 ezer élve születésre eső hirtelen csecsemőhalál számát az 1992-es 120-ról 56-ra csökkentette 2001-re, ami 53 százalékos mérséklődést jelent egy évtized alatt. A tanács még mindig érvényes.

A hirtelen bölcsőhalál száma stagnált az elmúlt években, ám még mindig vezető elhalálozási ok az egy-tizenkét hónapos babák között. A babák beletekeredhetnek az ágyneműbe, megfojthatja őket egy-egy plüssjáték, beszorulhatnak a dívány vagy a fotel sarkába, testük túlmelegszik vagy egyszerűen leáll a légzésük, minden nyilvánvaló ok nélkül.

A hirtelen bölcsőhalál további lehetséges kockázati tényezői: a dohányzás a baba környezetében és a szülők drog- vagy alkoholfogyasztása.

Moon elmondta, hogy az új ajánlások miatt sok orvosnak változtatnia kell régóta adott tanácsain.

Az AAP irányelvei a szülés utáni azonnali bőrkontaktust javasolják az anyával, ha az ébren van és állapota orvosi szempontból stabil. Javasolják a szoptatást is, ám az anyának a jóllakott babát már külön alvóhelyre kellene lefektetnie.

A hirtelen bölcsőhalál kockázata egy-négy hónapos korban a legnagyobb, nyolc hónapos vagy annál idősebb babák körében ritkán fordul elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top