Egészség

Nagyon ijesztő számok jöttek a magyar rákhelyzetről

Évente harmincezer magyar ember hal bele daganatos betegségekbe. Ennek dacára csak a lakosság 30-40 százaléka jár el a szűrővizsgálatokra.

Magyarországon évente nyolcvanezer új rákbeteget diagnosztizálnak, akik közül előbb-utóbb harmincezren halnak bele a betegségbe – írja a Világgazdaság. Április tizedike a nemzeti rákellenes nap, 1993 óta.

Nagyon ijesztő számok jöttek a magyar rákhelyzetről

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által kiadott adatok alapján: hazánkban a tíz legköltségesebb betegség listáján három daganatos betegség is ott van. Ezek: a leukémia, az emésztőszervi rendszer rosszindulatú daganatainak formái és a mellrák. Csupán ezekre a betegségekre évente 175 milliárd forintot költ az egészségügyi kassza. 

A vastagbélrákosok kezelése évente 33 milliárd forintba, a nyirok- vagy vérképző szervek daganatos betegségében szenvedők kezelése pedig 32 milliárd forintba kerül. Az emlődaganatos betegek kezelésére évi 25 milliárd forintot költ az állam, a mellrák pedig a kilencedik legdrágább betegség a NEAK adatai szerint. 

Az adatok azért is elszomorítóak, mert a daganatos betegségek többsége, ha időben felfedezik, gyógyítható, ennek dacára csupán a lakosság 30-40 százaléka jár valamilyen szűrővizsgálatra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top