Egészség

Saját sejtjeiből készült spray mentett meg egy nőt a húsevő baktériumoktól

Sebre fújható bőrt fejlesztettek ki az Egyesült Államokban, amellyel forradalmasítható a sebkezelés.

Egy kísérleti bőrspray segítségével növesztettek újra bőrt azon az amerikai nőn, aki egy súlyos fertőzés miatt elvesztette bőrfelületének jelentős részét.

Christin Lipinski influenzaszerű tünetekkel és hónalji fájdalommal kereste fel a phoenixi kórházat, ahol megállapították, hogy súlyos, húsevő baktérium okozta fertőzése van. Mire ez kiderült, az antibiotikumra érzéketlen Streptococcus baktériumok visszafordíthatatlan károkat okoztak a 37 éves nő bal karja és törzse bal oldala bőrfelületén, amit az orvosok eltávolítottak.

Christin ekkor már testfelületének egyharmadán elvesztette a bőrét, így a szokásos eljárással – bőrátültetéssel – nem tudták volna pótolni a hiányzó bőrfelületet. Ezért egy kísérleti szerhez, a bőrspray-hez nyúltak, amelynek használatát külön engedéllyel jóváhagyta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete.

A fújható bőrspray működése – 18+

A ReCell nevű spray jelenleg klinikai tesztelés alatt áll, és súlyos égési sérülések terápiájára alkalmazzák. A készítmény teljesen személyre szabott, vagyis a „hatóanyag” úgy jön létre, hogy a beteg saját bőréből eltávolítanak egy kis darabot, majd ezt egy enzim segítségével sejtekre bontják, amelyeket rápermeteznek a sebre.

A sejtek a sérült felületen osztódni kezdenek, és lassan új bőrt hoznak létre. Az eljárás különlegessége, hogy míg a normál sebgyógyulás során a szélekről befelé nő a bőr, ami hosszabb időbe telik, a permetezés nyomán létrejövő bőrszigetek révén jelentősen felgyorsítható a folyamat.

Christinen február 23-án alkalmazták a ReCellt, sebei a kezelés után 95 százalékban begyógyultak. Igaz, hogy bőre kicsit piros és egyenetlen, de orvosai szerint van esély a további javulásra.

newscientist.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top