Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

A világon először végeztek hímvessző- és herezacskó-átültetést

Eddig csupán három sikeres hímvessző-transzplantációt végeztek, de azok az átültetések csak a péniszt érintették, a körülötte lévő szöveteket nem. Ezért a mostani átültetés jóval összetettebb feladat volt.

Egy Afganisztánban megsérült amerikai katona esett át a világon először hímvessző- és herezacskó-átültetésen. Korábban egy robbanás miatt elvesztette a nemi szerveit. Orvosai szerint a páciens felépülése jó úton halad, és még ezen a héten elhagyhatja a kórházat. 

A Johns Hopkins Egyetem sebészei teljesen újraépítették a férfi teljes medencéjének térségét: pénisz-, herezacskó- és részleges hasfal-átültetést végeztek március 26-án 14 órán át tartó műtéttel, a donor egy elhunyt személy volt. Az orvoscsoportban kilenc esztétikai sebész és két urológus sebész vett részt.

„Az ilyen átültetésekkel azokon a katonákon tudunk segíteni, akiknek hiányoznak a nemi szerveik, hasonlóan a kéz- vagy karátültetésekhez, amelyek megváltoztatták az amputáltak életét” – mondta el hétfőn újságíróknak Andrew Lee, a John Hopkins plasztikai és rekonstrukciós sebészetének vezetője.

A kilétét felfedni nem kívánó fiatalembernek a várakozások szerint teljesen felépülnek húgyúti és szexuális funkciói. A herezacskó-átültetéshez nem donorszervet használtak. „Úgy éreztük, hogy ez túl sok megválaszolatlan etikai kérdést vet fel” – mondta Damon Cooney sebész.

A világon eddig három sikeres hímvessző-transzplantációt végeztek, kettőt a Dél-Afrikai Köztársaságban, egyet 2016-ban a Massachusetts-i Közkórházban. Azok a transzplantációk azonban csak a péniszt érintették, a körülötte lévő szöveteket nem, ezért a mostani átültetés jóval összetettebb feladat volt.

A beteg a donortól csontvelőt is kapott, ami segítheti abban, hogy immunrendszere ne lökje ki az új szerveket. Ez lehetővé teszi, hogy számos kilökődésgátló gyógyszer helyett csak egyetlenegyet kelljen szednie.

„Amikor először felébredtem, végre sokkal normálisabban éreztem magam” – idézte a beteget az egyetem közleménye.

A védelmi tárca adatai szerint 2011 és 2013 között 1367 amerikai katonai szenvedett nemiszerv-sérülést harcokban. A donorok megtalálása azonban akadályokat jelent, mivel az Egyesült Államokban a szívet, tüdőt adományozóktól vagy családtagjaiktól külön kell kérni, hogy hajlandók-e hímvessző, kar, arc vagy más testrész adományozására.

Címlap

top