Egészség

Körömrágás miatt kapott vérmérgezést, kis híján belehalt

Néhány nap alatt a sürgősségi osztályon kötött ki egy brit férfi. Az orvosok szerint szerencsésnek mondhatja magát, hogy életben van.

Majdnem meghalt egy 28 éves brit férfi, aki vérmérgezést kapott, mert rágta a körmeit.

A southporti Luke Hanoman életveszélyes szepszissel került kórházba. Mint kiderült, a bajt az okozta, hogy körömrágás közben leszakított egy kis darab bőrt az egyik ujjáról – írja az IFL Science.

A férfi egy brit lapnak azt nyilatkozta, az ujja egy kicsit fájni kezdett ugyan, de nem gondolta, hogy komoly baja lehet. Rövidesen azonban influenzaszerű tünetei lettek. Lázas lett, rázta a hideg, verejtékezett, a férfi mégsem fordult orvoshoz, továbbra is bejárt a munkahelyére – azt gondolta, hogy „majd a hétvégén kialussza” a betegséget. Eközben azonban az ujja megdagadt, és elviselhetetlen lüktetést érzett.

Amikor a férfi péntek este lefeküdt, majd másnap reggel csak délután 2-kor ébredt fel, végre rájött, hogy nagy a baj. Felhívott egy orvost, aki közölte vele: 24 órája van arra, hogy elmenjen a sürgősségi osztályra.

Hanomant végül négy napon keresztül kezelték antibiotikumokkal. Azóta felépült, de az orvosok szerint a szerencsének köszönheti az életét.

Habár a férfi esete közel sem mindennapos – az emberek ritkán kapnak el ilyen súlyos fertőzést körömrágás közben –, az orvosok az eset kapcsán arra figyelmeztettek, hogy bármilyen fertőzés okozhat szepszist vagy szeptikus sokkot: ez akkor lép fel, amikor az immunrendszer nem tudja időben megakadályozni a fertőzés terjedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top