Egészség

Négy termék megbukott a Nébih kutyasampon tesztjén

Összesen huszonnégyet vizsgáltak. Főleg külföldi termékekben találtak hibát.

Kutyasamponokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az eredmény alapján a 24 tesztelt termékből  4 készítmény nem tartalmazta a feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Végül két, a hazai nyilvántartásban is szereplő termékkel kapcsolatban figyelmeztette a gyártót a hatóság, az egyiknél a jelöléssel, a másiknál a jelöléssel és a hatóanyag-tartalommal is probléma volt.

A tesztelt termékek a biocid, a gyógyhatású és az állatgyógyászati készítmények kategóriájából kerültek ki. A minták többségét, összesen 19-et hazai kiskereskedőknél vették le a szakemberek, míg további 5 termék – online rendeléssel – külföldről érkezett. Utóbbi csoportnál érdemes tudni, hogy ezek a készítmények nem rendelkeznek Magyarországon a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel. Külföldi webshopokból azonban bárki számára elérhetők, így mindenképp érdemes vizsgálni, hogy mennyire megbízhatók.

A nem engedélyezett termékek használata láthatóan kockázatos

A Magyarországon engedéllyel rendelkező készítmények közül 1 termék a dokumentációban jelölthöz képest kevesebb hatóanyagot tartalmazott. Ugyanennél a készítménynél, valamint egy biocid kutyasamponnál probléma volt az is, hogy a magyar nyelvű információkat csak a termék felbontásával ismerhették meg a vásárlók.

Szintén fontos tapasztalat, hogy 

az interneten vásárolt, hazánkban nem engedélyezett 5 állatgyógyászati készítményből 3 termékben volt kevesebb a hatóanyag a csomagoláson ígért mennyiséghez képest.

Ezekkel a kutyasamponokkal szemben nem tud eljárni a hatóság, de ez az eredmény is alátámasztja, hogy a Magyarországon nem engedélyezett készítmények használata kockázatos, így vásárlásuk nem javasolt.

via Gfycat

A termékteszt kedveltségi vizsgálatában a bolha- és kullancsriasztó kutyasamponok versenyében első helyen a Happy Pet Guard bolha- és kullancsriasztó sampon végzett. Második lett a Preventol Duo bolha- és kullancsriasztó sampon, míg harmadikként a Dolly Natural bolha- és kullancsriasztó sampon végzett.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top