Egészség

Hallottál már a menedzserbetegségről? Így tehetsz ellene! (x)

A nevével ellentétben a betegség közel sem a menedzsereket érinti kizárólag, hanem bárkit, akire az alábbiakban leírt életvitel jellemző. A túlhajszoltság és a nagyfokú stressz az, ami elsősorban felelőssé tehető, hogy kialakuljon az a tünetegyüttes, ami a betegségre jellemző.

A tünetek

Minden munkának megvan a velejáró stresszfaktora: ami valakire jól és motiválóan, az másokra kifejezetten rosszul hat, feszültté tehet. Ez a stressz állandó készültségi állapotban tartja a szervezetünket, megterheli a testünket és a lelkünket. Ha ehhez hozzáadjuk az állandóvá váló túlórázást,  meg is kapjuk a túlhajszoltságot.

Idővel tapasztalhatunk szívdobogást, felfelé kúszó vérnyomást, fejfájást, migrént és akár pánikrohamokat is. Az emberek nagy része ekkor gondolkodik el először azon, hogy valami nincs rendben. Sokaknál az kongatja meg a vészharangot, hogy szeretnének elkerülni például egy szívinfarktust vagy szív- és érrendszeri megbetegedést.

A titok: életmódváltás

Egy teljes vérkép és kardiológiai vizsgálat után mondhatja azt az orvos, hogy nem lát semmi bajt, csak egy kicsit emelkedettebb koleszterinszintet és alacsonyabb D-vitamin-szintet. Ezek miatt sok mozgást, változatos és egészséges étrendet javasolhat a páciensnek, és persze hogy csökkentse a stresszt az életében.

Mit és hogyan tehetünk az életmódváltásért? A sport kiválóan erősíti a szívünket, és még a feszültség levezetésére is alkalmas, ezért sem kérdés, hogy mindenkinek érdemes minél többet mozognia lehetősége és szükséglete szerint.

A táplálkozást is fontos úgy átalakítani, hogy változatosan étkezzünk, egészséges alapanyagokból készült ételeket együnk. Egyebek mellett figyeljünk arra is, hogy az étrendünkben a telített zsírsavakat telítetlen zsírsavakkal helyettesítsük. Telítetlen zsírsavakban gazdag választást jelentenek az olajos magvak mellett a  növényi étolajak.

Már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk szívünk védelméért. Válasszuk például a Floriol Cardio étolajat, amelyet úgy alkottak meg, hogy egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban is bővelkedjen. Nagy olajsavtartalmú napraforgóolaj-tartalma egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, míg repceolajtartalma többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakkal járul hozzá a szív és érrendszer védelméhez. Használhatjuk öntetek, pácok és saláták elkészítéséhez, de sütéshez és főzéshez is kiváló.

Az étkezés és a mozgás mellett a lelkünkkel is foglalkozni kell. Szükség lehet egy pszichológus segítségére a teljes felépülés érdekében. Megtanulhatunk stresszkezelési technikákat, nemet mondani, felismerni és kommunikálni a saját igényeinket, azaz visszaszerezhetjük az irányítást a saját életünk felett.

Mert a kérdés az, hogy azért élünk, hogy dolgozzunk, vagy azért dolgozunk, hogy éljünk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top