nlc.hu
Egészség

Alkoholtilalommal küzdenek a koronavírus ellen Dél-Afrikában

Dél-Afrikában alkoholtilalmat vezetnek be a koronavírus ellen

A Dél-afrikai Köztársaságban egy sor újabb szigorítást vezetnek be, köztük az alkohol árusítás tilalmát, hogy megfékezzék a koronavírust.
Koronavírus a Dél-afrikai Köztársaságban

Éjszakára kijárási tilalmat vezettek be, a maszk pedig az otthonok kivételével mindenütt kötelező. A Dél-afrikai Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa pedig bejelentette, hogy alkoholtilalmat is elrendel, hogy ezzel is tehermentesítse a helyi egészségügyi rendszert.

Az 57 milliós lakosú afrikai országban a fertőzöttek száma mára meghaladja a negyedmilliót, a koronavírussal összefüggésben lévő halálesetek száma pedig már jóval 4 ezer felett jár. A kormány pedig tart attól, hogy az év végére a halottak száma elérheti az 50 ezret.

A Dél-afrikai Köztársaság máig a kontinens legfertőzöttebb országa, ahol a hét elején jelentették a legmagasabb napi esetszámot.

Ramaphosa elnök elmondta, hálás a fegyelmezett többségnek, akik megteszik a szükséges lépéseket a koronavírus terjedése ellen, ugyanakkor még mindig vannak, akik nem tanúsítanak kellően felelősségteljes magatartást a járványhelyzetben, hogy megvédjék önmagukat, illetve egymást a vírustól. Ők, az utóbbiak azok, akik még mindig bulikat, összejöveteleket szerveznek, részegen mulatnak, és maszk nélkül mennek forgalmas helyekre – jelentette ki az ország vezetője.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy augusztus 15-ig meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, addig az este 9 és hajnali 4 közti kijárási tilalom is biztosan életben marad. A kormány annyival is készül a járvány további tombolására, hogy összesen 28 ezer kórházi ágyat különítettek el a koronavírusos betegek számára. Ugyanakkor Ramaphosa megjegyezte, hogy még mindig nagyon komoly szakemberhiánnyal küzd az ország: a Dél-afrikai Köztársaságnak legalább további 12 ezer egészségügyi dolgozóra lenne szüksége, köztük orvosokra, nővérekre és fizikoterapeutákra.

Az újabb dél-afrikai alkoholtilalom hetekkel azután érkezik, hogy egy 3 hónapos betiltásra már sor került, hogy ezzel is megakadályozzák a családon belüli erőszakot, és általában visszaszorítsák a verekedéseket, illetve összességében elejét vegyék az országban igencsak népszerű mértéktelen hétvégi italozásnak.

A helyi hatóságok szerint az alkoholtilalom valóban sok terhet levett az ellátórendszer, ezen belül az egészségügy válláról, a dél-afrikai italgyártók és forgalmazók azonban hevesen tiltakoznak, mert félnek, hogy egyszerűen csődbe mennek.

(Via BBC)

Így áll épp a koronavírus helyzet világszerte: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top