Egészség

Kiderült, a fülzúgás is a koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet

Azt már eddig is tudtuk, hogy a szaglás és az ízlelés képességének elvesztése a koronavírus okozta betegség egyik szimptómája, de most egy új felmérés arra jutott, hogy másra is kell figyelnünk. Például a fülünkre.
A koronavírus vakcina egy fa kihalását okozhatja

A leggyakoribb koronavírus-szimptómák mellett még plusz hét olyan tünetet, köztük a zavaró fülzúgást is azonosították, amely sok fertőzöttnél jellemzőek voltak. Ez derült ki az indianai egyetem orvosi karán dolgozó Natalie Lambert közel 1600 fő megkérdezésével végzett kutatása alapján – írja a HVG. Az adatgyűjtés során arra a kérték részt vevő betegeket, írják föl, milyen tüneteket tapasztaltak a betegség során. Ezek alapján a következő tünetek voltak a leggyakoribbak:

  1. herpesz
  2. repedezett, száraz ajkak
  3. fülzúgás (tinnitus)
  4. afta, illetve nyelvfájdalom
  5. véletlenszerű szagok, melyeket valójában nem érezni
  6. a látómezőben lebegő foltok
  7. ájulás, kollapszus (syncope)

Az említett panaszok azonban nem minden koronavírus-fertőzöttnél jelentkeznek, sőt egyelőre ritkának mondhatók, ezért sem szerepelnek az amerikai járványügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) hivatalos listájában.

A fentiek jelentkezése esetén nem kell azonnal koronavírus-fertőzöttségre gyanakodni, viszont nem árt, ha tudjuk, hogy mire érdemes még gyanakodnunk. Ahogy azt is, hogyha a fő tünetek jelentkeznek, ami a láz, a végtagfájdalom, valamint a szaglás és ízlelés képességének elvesztése, hívjuk a háziorvosunkat.

(via)

Még több hír a koronavírussal kapcsolatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top