nlc.hu
Egészség

Májtranszplantáción esett át piercingje miatt

Orrpiercingje miatt hepatitiszt kapott, májtranszplantációra volt szüksége

A piercing behelyezése után a nő rosszul lett, súlyos májelégtelenséget állapítottak meg nála a fertőzés miatt.

Egy New Yorkban élő nőnek májelégtelensége lett, miután hepatitiszt kapott az orrpiercingjétől. A 37 éves Dana Smith hálaadás előtt lyukasztotta át az orrát, ám néhány nap múlva rosszul lett. Először azt gondolta, a stressz és a reflux a felelős.

Májtranszplantációra volt szüksége, miután orrpiercingje miatt hepatitiszt kapott

Májtranszplantációra volt szüksége, miután orrpiercingje miatt hepatitiszt kapott (Illusztráció: Ewelina Karezona Karbowiak / Unsplash)

Csakhogy néhány hét múlva az étel és víz sem maradt meg benne. Smith nővérét kérte meg, hogy vigye a kórházba, ám mivel rosszul volt, csak homályosan emlékszik az ezután történtekre. Az első élesebb emlékképe az, hogy az orvosok azzal keltegetik, megműtötték, és most új mája van.

A kórházban elvégzett tesztek során kiderült ugyanis, hogy fulmináris hepatitisz B-vel fertőződött meg; ez a ritka állapot azonnali májelégtelenséget okoz. A hepatitisz egy májfertőzés, amelyet a hepatitisz B vírus okoz. A fertőzés testnedvek útján, szexuális úton, illetve közös tűhasználat révén terjed. Nem mindenkinél jelentkeznek tünetek, de egyes esetekben a fertőzés után fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, émelygés és sárgaság jelentkezik.

A fulmináns hepatitisz B tünetei a fertőzés után nyolc héten belül jelentkezhetnek, a betegség kómához és halálhoz is vezethet, ha nem kezelik időben.

Az orvosok azt gyanítják, hogy Smith orrpiercingje a felelős.

(via)

Még több cikk erről a veszélyes fertőző betegségről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top